Na een jaarwisseling met veel wind gaat ook 2025 onbestendig van start. Sterker nog, aan zee komt het tot flinke windstoten van wel 70 tot 80 km/uur. Daarnaast gaat het later op de dag regenen. De komende dagen is het heel ander weer.
De wind speelt een hoofdrol tijdens de eerste dag van het nieuwe jaar. De zuidwestenwind waait ’s ochtends vroeg namelijk (vrij) krachtig boven land en aan zee kan de zuidwester zelfs even tippen aan stormachtig, 8 Bft.
Zware windvlagen op nieuwjaarsdag
In grote delen van het land is kans op rukwinden van 70 tot 80 km/uur. Pal aan zee kunnen de windvlagen nog wat hoger uitpakken. Naast veel wind gaat het later in de namiddag vanaf het noordwesten op steeds meer plaatsen regenen. Tijdens de passage van de regen neemt de wind af. De temperatuur ligt tussen 4 en 10 graden.
De avond verloopt kletsnat. Op grote schaal valt 10 tot 25 millimeter regen. In de Ardennen gaat de regen over in (smeltende) sneeuw. Op de Ardense toppen kan de sneeuw blijven liggen.Verder neemt de wind dus af en wordt uiteindelijk zwak. De temperatuur daalt in Hoog-België naar waarden rond nul, elders ligt de temperatuur een aantal graden boven het vriespunt. Aan zee is het circa 6 graden.
Ook donderdagochtend valt nog wat (smeltende) sneeuw in de Ardennen. In Hoog-België kan een sneeuwdekje van meer dan 5 centimeter ontstaan. In de namiddag trekt de meeste neerslag geleidelijk via de provincie Luxemburg het land uit. Droog wordt het niet, want vanaf het noordwesten worden lossen (winterse) buien aangevoerd. Tussen de buien door zijn er lange droge perioden waarin de zon doorbreekt. Het wordt 5 graden in het centrum en 0 graden in Hoog-België. De noordwestenwind is zwak tot matig van kracht.
Vallende sterren van Boötiden
Doordat het tussen de buien flink opklaart, is de eerste meteorenzwerm van 2025 waarschijnlijk goed te zien. Op vrijdag 3 januari bereiken de Boötiden zijn maximum. Deze meteoren hebben lange sporen en zijn blauwachtig van kleur.
Het beste moment om Boötiden waar te nemen is vrijdagochtend rond 6:45 uur en dat is ongunstig voor een meteorenzwerm met een hele korte piek. Daardoor zijn tenminste 85% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. Door de matige omstandigheden zijn er maar 8 tot 15 vallende sterren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er bij donkere, heldere hemel in totaal circa 16 tot 25 meteoren per uur zichtbaar. Ook in de nacht naar zaterdag zijn nog Boötiden zichtbaar. Ga je kijken, dan moet je richting het oosten kijken op een hoogte van ongeveer 67 graden.
Licht winters
Ook de dagen daarna is het licht winters weer in België. Na een vrij zonnige vrijdag wordt de weersverwachting voor de dagen daarna wel onzeker. Er is kans op een wisselvallig en zacht weertype, maar winterweer is ook nog mogelijk. Wat wel zeker is, is dat zondag enige tijd (winterse) neerslag valt.