Na de supermaan in juni, ook wel superaardbeienmaan genoemd, is de volgende volle maan in deze julimaand ook gelijk weer een supermaan. Zijn de condities geschikt om te gaan kijken?
De afstand tussen de aarde en de maan verschilt gedurende het jaar. Dit komt omdat de maan niet in een perfecte cirkel, maar in een eivorm om de aarde heen draait. De ene helft van het jaar staat de maan dus dichter bij de aarde. Bij een supermaan is de afstand tot de aarde in deze baan het kortst. De maan lijkt hierdoor groter en feller in vergelijking met een “gewone” volle maan. Om precies te zijn: 7% groter en maar liefst 14% helderder!
Tweede supermaan dit jaar
In juni was sprake van een supermaan, ook wel de superaardbeienmaan genoemd vanwege de start van het aardbeienseizoen. Omdat de maan zich nu in het kortste stuk van de baan bevindt, is de volgende volle maan weer een supermaan. Op woensdag 13 juli is de supermaan om 20:38 uur het dichtst bij de aarde, maar we moeten nog even wacht tot na zonsondergang voor het beste zicht. De maan komt om 22:30 uur op en verdwijnt de volgende ochtend weer om 4:21 uur.
Betekenis van de naam
De supermaan in juli wordt ook wel de supergraanmaan of superdondermaan genoemd. Dit komt omdat in deze tijd van het jaar de eerste graansoorten geoogst kunnen worden. Het kan geregeld stevig onweren in deze zomerse julimaand en dat is de verklaring voor de tweede naam van deze supermaan.
Is het helder?
Deze week hebben we met zonnig zomerweer te maken. Overdag komen vaak wat stapelwolken tot ontwikkeling die met het vallen van de avond weer snel oplossen. Het tweede deel van de avond en de nacht verlopen vervolgens grotendeels helder. Woensdagavond is de wind gedraaid naar het noordwesten, waardoor mogelijk wel wat wolkenvelden over kunnen drijven. De kans op een volledig bewolkte hemel is minder dan 20%. De temperatuur ligt daarbij tussen 16 en 18 graden.
Check de laatste verwachting in het uitgebreide weerbericht.