Weekverwachting: eerst hitte, later minder warm

12 augustus 2024, 13:10

Weekverwachting
Gaan we dit soort taferelen volgende week zien? Foto: Cynthia Leusden

De nieuwe week start met tropische hitte en veel zonneschijn. Dat gaat eerst nog gepaard met droog weer, maar later neemt de kans op enkele stevige onweders toe. Of de rest van de week ook tropisch wordt of dat we met minder warm en wisselvallig weer te maken krijgen? Dat lees je in deze weekverwachting!

Deze maandag worden op grote schaal tropische temperaturen gemeten van meer dan 30 graden. Lokaal tikken we zelfs 35 graden aan, waarmee dit ook gelijk de warmste dag van dit jaar is in België. De zon schijnt volop en het blijft de hele dag droog.

Meer over het weer van vandaag in ons uitgebreide weerbericht

Tropennacht, ook dinsdag heet

Het koelt maandagavond maar moeilijk af en tegen middernacht ligt de temperatuur op veel plaatsen nog steeds boven 25 graden. Uiteindelijk koelt het wel nog af naar zo’n 20 graden, waarmee we een tropennacht kunnen noteren.

Dinsdag stijgt de temperatuur weer snel, maar de verschillen tussen het westen en oosten zijn groter dan maandag. Vlak aan zee is het maximaal zo’n 24 graden, verder landinwaarts is het 26 tot 31 graden en de hoogste maxima worden aan de grens met Duitsland bereikt: 32 of 33 graden. Door de vochtige lucht voelt het erg benauwd aan.

Eerst is het nog droog, maar later op de dag stijgt de kans op onweders. Als deze ontstaan kunnen ze stevig uitpakken met kans op hagel en veel regen in korte tijd.

Vanaf woensdag minder heet

Met een westenwind wordt vanaf woensdag stilaan koelere lucht aangevoerd. Daardoor komen de maxima een pak lager uit met 20 tot 26 graden. Zeker in de ochtenduren kunnen nog enkele pittige buien overtrekken, later wordt het droger met meer ruimte voor de zon.

Donderdag, tijdens O.L.V. Hemelvaartsdag, staat mooi weer op de planning met zonnige perioden en maxima rond 25 graden.

Ook vrijdag en in het weekend blijft het aangenaam zomerweer met regelmatig temperaturen rond de zomerse 25 graden. Daarbij is zeker op vrijdag nog wel kans op enkele buien, op de andere dagen overheerst het drogere weerbeeld met zonnige perioden. Voor veel mensen zal dit ideaal weer zijn, zeker als je buitenactiviteiten hebt gepland.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht