Kou en sneeuw teisteren Chinese hoofdstad Beijing

13 december 2023, 15:30

Buitenland
Sneeuwval in Beijing. Foto: ANP / EPA / MARK R. CRISTINO

Het noorden van China is getroffen door kou en sneeuwstormen. In de hoofdstad Beijing hebben de autoriteiten inwoners opgeroepen om binnen te blijven, zijn scholen gesloten en treindiensten stilgelegd.

Beijing heeft momenteel te maken met koude lucht vanuit het westen. Het is alweer de tweede koudegolf van de week en mogelijk een van de ergste koudegolven van december. Volgens de Chinese meteorologische administratie houdt de kou aan tot maandag. In het weekend kan het in de stad tot 18 graden vriezen.

De meteorologische dienst in de stad heeft vanwege de sneeuwstormen tot en met donderdag de op een na hoogste waarschuwing uitgegeven. Om chaos te voorkomen moesten alle scholen in de stad woensdag hun deuren sluiten en online lesgeven. Treinverbindingen met steden als Shanghai en Wuhan zijn volgens persbureau Reuters opgeschort.

Vriezen

Op 7 januari 2021 was het voor het laatst zo koud in Beijing; toen vroor het 19,6 graden. De laagste temperatuur ooit gemeten in de stad was -27,4 graden, genoteerd op 22 februari 1966.

Ook in het noordwesten en zuiden van China kunnen temperaturen een duik van meer dan 14 graden maken. De nationale meteorologische dienst waarschuwt daar voor het eerst sinds 2013 voor vrieskou. Zo kan het in Shanghai in het zuiden, waar het momenteel nog een graad of 20 is, dit weekend -4 graden worden. Tot vrijdag kan er in het midden en oosten van China veel regen en sneeuw vallen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht