Dit wordt het weer bij Pukkelpop

13 augustus 2024, 12:10

Festivals
Warm en zonnig festivalweer! Foto: Adobe Stock / kleberpicui

Dit weekend staat één van de bekendste festivals van het jaar op het programma; Pukkelpop. Ook in Nederland staat een heel bekend festival op het punt van beginnen en dan hebben we het natuurlijk over Lowlands. Wat voor weer festivalgangers kunnen verwachten lees jij hier.

Het is deze dagen opvallend heet in ons land. Maandag beleefden we de warmste dag van het jaar tot nu toe met lokaal 35 graden in ons land. Ook deze dinsdag is het nog erg heet met lokaal 32 graden in De Kempen. Alle details over het weer tot het festivalweekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

De temperatuur levert in de aanloop naar het festivalweekend flink in, en dat is maar goed ook. Met maxima van ruim 30 graden is het allesbehalve aangenaam weer in jouw tentje op een overvolle camping.

Aangenaam begin van Pukkelpop

Donderdagochtend opent het campingterrein en de festivalgangers die vroeg in de rij gaan staan om een plekje te bemachtigen kunnen rekenen op prima omstandigheden. Het is droog met een mix van zon en wolken. In de vroege uren kan het aan de frisse kant zijn met een graad of 16. Eenmaal op het campingterrein aangekomen is het gedurende de dag ideaal weer om jouw tent op te zetten. Er staat geen neerslag op het programma en met flink wat ruimte voor de zon stijgt de temperatuur uiteindelijk naar een zomerse 26 graden.

Zaterdag wat wisselvalliger

Vrijdag is de eerste festivaldag en ook dan ziet het er vrij gunstig uit. De dag verloopt overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag komt wat meer bewolking voor en in de avond is een lokale bui niet uit te sluiten. Grote hoeveelheden zijn niet aan de orde. Een groot gedeelte van de eerste festivaldag verloopt dus droog en de temperatuur loopt daarbij wederom op naar een zomerse 26 graden.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag moeten de festivalgangers rekening houden met perioden van regen. Met een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen worden buien aangevoerd. Toch is de timing zo slecht nog niet. Zaterdagmiddag trekken de buien vrij snel via het oosten weg, eigenlijk precies wanneer de meeste artiesten juist weer beginnen met optreden lijkt het dus droger te worden. Zaterdagavond is de kans op een bui klein en breekt de zon vaker door. Overdag is het met een graad of 23 iets minder warm dan de dagen ervoor.

De laatste dag van Pukkelpop ziet er zeer aangenaam uit. De kans op een bui is zeer klein en de zon schijnt volop. Er staat weinig wind en de temperatuur loopt daarbij op naar een graad of 22.

Ook op Lowlands vaak prima festivalweer

In Nederland staan komend weekend veel festivals op het programma, waaronder het bekende Lowlands. Ook hier is het donderdag heerlijk weer om de tent op te zetten op het campingterrein. Het is droog en zonnig bij een graad of 25. Op vrijdag is de buienkans in Biddinghuizen wel een stuk groter dan bij Pukkelpop. De poncho zal hier wat vaker nodig zijn. De temperatuur valt dan met 22 graden ook een stuk lager uit. Vanaf zaterdagmiddag is het vaak zonnig bij maxima rond 23 graden. Zondag volgt dan een heerlijke festivaldag, waarbij de zon het weerbeeld domineert.

Geen koude nachten op de camping

In de nachten komen de minima uit tussen 13 en 17 graden en dat is iets hoger dan gebruikelijk. Echt koud is dat zeker niet, maar als jij in de nacht nog lang bij je tent blijft zitten kan het toch wel even fris aanvoelen. Vooral donderdag en vrijdag, als er wat meer wind staat, is dit het geval. Een extra jasje of trui meenemen is dus zeker geen slecht idee! Ook de zonnebrandcrème moet je niet vergeten. De zon schijnt vergeleken met eerder deze zomer iets minder fel, maar met zonkracht 5 of 6 kan je alsnog binnen een optreden van een half uur verbranden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog