De komende dagen krijgt het noorden, maar vooral het noordwesten van Italië en ook een deel van de Zuid-Alpen te maken met extreem weer. Tot en met donderdag valt in de hierboven genoemde regio’s zo veel neerslag dat overstromingen en aardverschuivingen goed mogelijk zijn. In de bergen valt op sommige plekken zeer veel sneeuw.
Het zonnige en zeer droge weer heeft in het Alpengebied de afgelopen dagen al plaatsgemaakt voor buien. De komende tijd bevindt zich warme lucht in het midden en zuiden van Italië en relatief koele lucht ten noorden daarvan. De grens van deze verschillende luchtsoorten bevindt zich recht boven het Alpengebied. Op dit grensvlak ontstaan veel intensieve buien.
Deze buien ontwikkelen zich boven de Middellandse Zee en op het vaste land. Op sommige plaatsen in Noordoost-Italië is de afgelopen 24 uur al meer dan 75 millimeter gevallen en hier komt nog veel meer bij. Sterker nog, tot en met donderdagavond kunnen de neerslaghoeveelheden regionaal zo ver oplopen dat het tot overstromingen komt.
Regionaal zeer veel neerslag, groot verschil in sneeuwvalgrens
Een zeer krachtige depressie ontstaat boven de Middellandse Zee en voert zeer vochtige lucht aan richting het Alpengebied. Dit veroorzaakt woensdag en donderdag voor een onophoudende aanvoer van veel buien in het grensgebied van Italië, Frankrijk en Zwitserland. De vochtige lucht stuwt als het ware tegen de Alpenkam aan en valt uit als regen of sneeuw.
In het totaal berekenen sommige weermodellen geaccumuleerde neerslaghoeveelheden van 400 millimeter in de zwaarst getroffen gebieden. Een enkel weermodel komt zelfs met nog meer. De zwaarste regenval wordt verwacht in het zuiden en zuidwesten van Ticino, Ligurië en van Zuid-Tirol tot Venetië. Aan de noordkant van de Alpen blijven de hoeveelheden over het algemeen (zeer) beperkt, maar o.a. in Frankrijk, overige delen van Zwitserland en het zuidwesten van Duitsland krijgt ook wat van de neerslag mee.
De sneeuwvalgrens varieert sterk van west naar oost. Woensdag daalt de sneeuwvalgrens in het westen naar 1400-1600 meter, lokaal nog lager. In het oosten ligt het nulgraadniveau met 2200 tot circa 2600 meter een stuk hoger. Dit levert in de bergen van Zwitserland, Frankrijk en Italië veel sneeuw op. Op de hoogste toppen zijn hoeveelheden van 2,5 meter niet ondenkbaar. Daarbij steekt ook een stevige wind op, windkracht 6 tot 8, met daarbij kans op forse windvlagen.

Fikse wateroverlast en lawinegevaar
Momenteel geldt in Noord-Italië al een code oranje vanwege de neerslaghoeveelheden. Heel veel regen kan vooral in bergachtige gebieden erg gevaarlijk zijn.
Bij aanhoudende zware regenval veranderen kleine beekjes in grote kolkende rivieren en treedt het water buiten zijn oevers. Zeker bij steile rotshellingen stroomt het water snel naar beneden. Daarnaast maakt veel regen de grond of bodem zwaar en instabiel, waardoor verschuivingen op kunnen treden.
Daarnaast veroorzaakt de zware regenval aan zuidzijde plus de verhoogde kans op smeltwater in hogere regionen het risico op overstromingen. Op grote hoogte, waar veel sneeuw valt, neemt de kans op lawinegevaar tevens toe naar de hoogte categorie.