Japan annuleert vluchten en treinen om naderende tyfoon

15 augustus 2024, 14:00

Orkanen
Naderende tyfoon Ampil. Foto: ANP / Yuichi Yamazaki.

In Japan zijn honderden treinen en vluchten geannuleerd vanwege de komst van de naderende tyfoon Ampil. Bijna 100.000 reizigers worden getroffen door de maatregelen.

Luchtvaartmaatschappij ANA annuleerde voor vrijdag zo'n 280 binnenlandse vluchten, waardoor meer dan 60.000 reizigers worden getroffen. Japan Airlines schrapte meer dan 190 binnenlandse vluchten en zeker 25 uitgaande vluchten, waardoor nog eens ruim 38.000 reizigers aan de grond moeten blijven. Ook belangrijke trajecten op het spoor van de Japanse hogesnelheidstrein worden vrijdag niet gebruikt vanwege het verwachte noodweer.

Eerder deze week hield tropische storm Maria al huis in het noordoosten van Japan. De nieuwe tyfoon zal volgens Japanse media niet aan land komen, maar kan toch op de Izu-eilanden en in de regio's Kanto en Tohoku voor de nodige neerslag zorgen. Lokaal kan in een etmaal tot 200 millimeter regen vallen. Ook kan het zeer hard waaien met windsnelheden tot zo'n 140 kilometer per uur.

Daarnaast heeft het ministerie van Rampenbestrijding een waarschuwing voor een 'mega-aardbeving' ingetrokken. Mensen hoeven niet langer extra waakzaam te zijn, maar de autoriteiten benadrukken dat het gevaar niet volledig is geweken. De Japanse meteorologische dienst waarschuwde een week geleden dat het risico op een mega-aardbeving in de Nankai-trog voor de kust verhoogd was. Daar was kort daarvoor een beving met een kracht van 7.1 geweest. Vijftien mensen raakten daarbij gewond.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht