Veel sneeuw in de Alpen en Ardennen, daarna veel zon

16 januari 2024, 16:20

Wintersport
Foto: Jeroen Elferink

Voor zowel de Alpen als middelgebergtes staat sneeuw op het programma, maar er zijn ook signalen op ander weer. Alles over de situatie in de wintersportgebieden lees je hier.

Niet alleen in de Alpen, maar ook in eigen land staat veel sneeuw op het programma. Een actief neerslaggebied trekt vanaf de Atlantische Oceaan over Frankrijk richting de Benelux, Duitsland en de Alpen. Dit neerslaggebied brengt woensdag naast (heel) veel sneeuwval ook ijzel en regen met zich mee. Dit kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Ben jij van plan om woensdag naar de Alpen of middelgebergtes te rijden? Dan is het zeer verstandig om je reis eventjes uit te stellen. Na de sneeuwval krijgt de zon veel ruimte.

Situatie eigen land

Woensdagochtend gaat het vanaf het zuiden op steeds meer plaatsen sneeuwen. In het zuiden van Namen en de zuidelijke helft van Luxemburg kan de neerslag overgaan in ijzel bij temperaturen tussen 0 en +2 graden. Hierdoor kan het verraderlijk glad worden. Elders valt veel sneeuw. Op grote schaal ontstaat een sneeuwdek van 5-10 centimeter, in Henegouwen en Luik valt regionaal meer dan 10 centimeter en in de Ardennen (vooral in Luik) kan het sneeuwdek plaatselijk oplopen richting 30 centimeter. De temperatuur ligt veelal tussen 0 en -2 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het noordoosten tot oosten. Woensdagavond gaat de neerslag in het zuidoosten terug over in sneeuw. In het westen en noorden wordt het in de loop van de avond droog. In het midden en oosten van het land valt nog een aantal centimeters sneeuw extra.

In skigebied Baraque Fraiture (boven 600 meter) kan al worden geskied. Dit weekend staat zonnig weer op het programma. De grote sneeuwhoeveelheden in combinatie met zon maken het dan ook heerlijk weer om te langlaufen en skiën. Met ons uitgebreide weerbericht blijf je op de hoogte van de weersituatie in eigen land.

Naast België krijgen ook Noord-Frankrijk en grote delen van Duitsland met sneeuw en ijzel te maken. Dit kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Ben jij van plan om woensdag naar de Alpen of middelgebergtes te rijden? Dan is het zeer verstandig om je reis eventjes uit te stellen. Na de sneeuwval krijgt de zon veel ruimte.

Veel sneeuw voor de Alpen, daarna zon

Het neerslaggebied vanaf de Atlantische Oceaan treft ook de Alpen. Naast neerslag komt zachte lucht de kant van de Alpen op met een behoorlijke stijging van de sneeuwvalgrens als gevolg. In delen van de Alpen valt beneden 1800-2000 meter de neerslag eerst tijdelijk in de vorm van regen, maar donderdagavond en in de nacht naar vrijdag stroomt koude lucht weer de Alpen binnen. De regen gaat in de dalen over in sneeuw, waardoor sommige skidorpen alsnog 10-15 centimeter mee kunnen pikken. In de Zwitserse en Franse bergen en het grensgebied met Italië valt 30 tot lokaal 60 centimeter sneeuw. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn de sneeuwhoeveelheden beperkter.

Het Zwarte Woud en de Vogezen krijgen ook wat van dit sneeuwgebied mee. Voordat het zover is, valt hier ook regen.

Dit soort weercondities krijgen we in het weekend veel te zien. Foto: Jeroen Elferink
Dit soort weercondities krijgen we in het weekend veel te zien. Foto: Jeroen Elferink

Na de sneeuwval krijgen de Alpen dit weekend met zonovergoten en koude condities te maken. In de dalen ligt het kwik overdag rond het vriespunt en tijdens de nachten komt het tot matige en strenge vorst. In de loop van zondag en na het weekend wint zachtere lucht terrein en stijgt de temperatuur. Dit gaat waarschijnlijk gepaard met neerslag.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht