Heb jij last van hooikoorts? Hou dan rekening met een grote kans op hooikoortsklachten in het paasweekend. De berken bloeien momenteel massaal en ook de eerste grassoorten bloeien.
Het berkenpollenseizoen is eind maart begonnen met de eerste bloeiende berken en inmiddels bloeien de berken massaal. Deze piekperiode van het berkenpollenseizoen houdt nog 1-2 weken aan. Berkenpollen veroorzaakt bij ongeveer een half miljoen Belgen hooikoortsklachten. Eind april of begin mei zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn. Verder bloeien momenteel ook veel beuken en eiken, maar voor het pollen van deze bomen zijn weinig mensen allergisch.
Graspollenseizoen nu al van start
Terwijl het berkenpollenseizoen piekt op een gebruikelijk moment in het jaar, komen de eerste grassen juist al vroeger dan normaal tot bloei. Het zachte weer van de afgelopen weken heeft de groei en bloei van het gras bevorderd en ook de regen die nu af en toe valt stimuleert de ontwikkeling van het gras.
Op dit moment is het vooral grassoort de ‘grote vossenstaart’ die op veel plaatsen al in bloei staat. Heb je last van een graspollenallergie, hou dan komende weken rekening met een toename van je hooikoortsklachten. Ongeveer één miljoen Belgen zijn allergisch voor graspollen.
Vroege piekperiode graspollenseizoen verwacht
Steeds meer grassoorten zullen tot bloei komen en de piekperiode van het graspollenseizoen begint dit jaar al vroeg in mei. De periode met de grootste overlast zal dan duren tot en met juni. Normaal gesproken begint de piekperiode pas in de tweede helft van mei en duurt deze tot en met de eerste helft van juli.
Maar ook in juli en augustus zijn er altijd nog enkele bloeiende grassen te vinden en daarnaast komen kruiden zoals de weegbree, zuring, bijvoet en ambrosia nog tot bloei. Vooral de bijvoet veroorzaakt in de zomervakantieperiode bij veel mensen hooikoortsklachten.

Biedt regen verlichting van de klachten?
De komende periode staat ons wisselvallig weer te wachten met regelmatig een bui, maar ook lange droge en zonnige perioden. De buien kunnen de lucht lokaal of regionaal schoonspoelen en dit biedt dan tijdelijke verlichting van jouw hooikoortsklachten. De regen zorgt er ook voor dat het gras niet (verder) verdroogt en flink kan bloeien. Ook de berken profiteren van voldoende bodemvocht en bloeien massaal.
Tijdens droge dagen of dagdelen neemt de hoeveelheid pollen in de lucht snel toe en dan heb je voor je het weet weer last van niesbuien en jeukogen. Zorg dus dat je op tijd jouw hooikoortsmedicatie inneemt, zodat je toch kunt genieten van de mooie lentemomenten. En volg natuurlijk ons hooikoortsweerbericht.