Bosbranden in Portugal aangewakkerd door hoge temperaturen en veel wind

17 september 2024, 06:55

Bosbranden
Bosbranden Amarante, Porto (Portugal). Foto: Alex Verweij

In het midden en noorden van Portugal woeden maandag minstens vijftien bosbranden. De branden worden aangewakkerd door de harde wind en hoge temperaturen die afgelopen weekend opliepen tot boven de 30 graden.

Er ontstonden branden in de regio Aveiro, tussen Lissabon en Porto. Meerdere dorpen moesten worden geëvacueerd en de politie heeft de toegang tot delen van de snelweg tussen de hoofdstad en Porto afgesloten. Onder meer een buitenwijk van de stad Albergaria-a-Velha, in de regio Aveiro, ging een aantal huizen in vlammen op.

Ook woedt er een grote brand in Oliveira de Azemeis, in het noorden van Portugal. Meer dan 1500 brandweerlieden en acht blusvliegtuigen zijn ingezet voor de bestrijding van alle branden. De Portugese regering heeft de Europese Commissie gevraagd om meer vliegtuigen.

De bosbranden veroorzaken dikke rook en de vlammen worden aangewakkerd door hoge temperaturen. De temperaturen in Aveiro bereiken naar verwachting maandag een maximum van 31 graden en ook dinsdag blijft het warm. Tot zeker dinsdagavond geldt een verhoogde staat van paraatheid om de hoge temperaturen en harde wind.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht