Is de gedeeltelijke supermaansverduistering zichtbaar?

17 september 2024, 07:30

Astronomie
Een maansverduistering komt bijna ieder jaar wel eens voor. Foto: Joop Savelberg

Komende woensdag 18 september kun je in de nacht een gedeeltelijke maansverduistering zien. Er wordt dan een klein hapje uit de maan genomen. Naast de verduistering is de maan ook nog eens een supermaan, waarbij de maan extra groot lijkt. Of je droog en helder weer kunt verwachten tijdens de verduistering, lees je hier!

Na een periode met nat en koel weer is de nieuwe week met droger en zachter weer van start gegaan. Ook komende dagen is dat het geval en ook de nachten verlopen droog en in eerste instantie helder. De verduistering begint om 02:40 uur en eindigt om 6:50 uur met het maximum rond 4:45 uur.

Vrij zachte nacht met kans op mist

Je moet dus vroeg je wekker zetten om de gedeeltelijke verduistering te kunnen zien. Toch is er nog een spelbreker die het zicht op de verduistering mogelijk beperkt.

Doordat er weinig wind staat is er met name in de centrale regio’s van ons land kans op laaghangende bewolking of mist. Tijdens de start van de verduistering is het op veel plaatsen nog wel helder, maar richting zonsopkomst krijgen steeds meer plaatsen met de mist of laaghangende bewolking te maken.

De grootste kans op helder weer is weggelegd voor het westen van ons land, omdat daar net wat meer wind staat uit een noordoostelijke richting. De temperatuur ligt op veel plaatsen tussen 12 en 14 graden, waarmee het niet koud is om buiten naar de hemel te kijken. Toch is een vest of jas inmiddels wel aan te raden, zeker nu de meteorologische herfst al even is begonnen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht