Weekendweer: tropische zaterdag op komst

18 juli 2024, 15:40

Weekendverwachting
Sprookjesachtige sfeer bij zonsopkomst. Foto: Chris Biesheuvel

De verschillen zijn komend weekend groot. Vooral de temperatuur lijkt na zaterdag een flinke daling in te zetten. Wat jij precies kan verwachten lees je in onze nieuwste weekendverwachting.

De aanloop naar het weekend verloopt met aangenaam zomerweer waarbij de temperatuur dagelijks wat verder oploopt. Donderdag is het 23 tot 28 graden en vrijdag is het mogelijk dat er enkele thermometers in het land zelfs de 30 graden gaan aanwijzen. Daarbij is het droog en vooral vrijdag zonovergoten! Alle details over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Volop zomerse taferelen op zaterdag

Zaterdag bevinden we ons nog duidelijk in een warmere luchtsoort. Met een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidoosten wordt warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 29 of 30 graden in Brussel en Antwerpen. In De Kempen kan het lokaal 31 of 32 graden worden. Ook op Ardense hoogte en op de stranden is het zomers warm met 26 tot 28 graden. Het is dan ook heerlijk weer om jouw dag op het strand te spenderen, want de dag verloopt een lange tijd droog met veel ruimte voor de zon. Wel kan het door de hoge luchtvochtigheid wat benauwd aanvoelen.

Enkele (onweers)buien verdrijven de warmte

Aan het einde van de namiddag draait de wind naar het westen en hiermee wordt geleidelijk ook meer bewolking aangevoerd. Als jij op het strand bent moet je dus in de loop van de namiddag rekening houden met wat meer bewolking. Ook kan het snel afkoelen als de wind eenmaal naar het westen is gedraaid.

In de avond neemt vervolgens de buienkans vanaf het westen toe. In de nacht naar zondag kunnen op meerdere plekken in het land enkele (onweers)buien vallen. Met minima van 16 tot 19 graden verloopt de nacht vrij zacht.

Zondag een stuk minder warm

Zondag is nationale Feestdag en het ziet er helaas iets minder zomers uit dan op zaterdag. Een meest matige wind uit westelijke richtingen voert koelere lucht aan. De maxima komen uiteindelijk uit rond 20 graden op de stranden en in de Ardennen tot een graad of 24 in Vlaanderen. Daarbij is het een stuk wisselvalliger dan op zaterdag. Verspreid over het land vallen enkele buien, maar tussen de buien door zijn ook droge momenten met soms wat ruimte voor de zon. In de avond lijkt het overal overwegend droog te zijn met nog enige tijd flink wat ruimte voor de zon.

Website blog banner Im Weather

In de nieuwe week licht wisselvallig

In de nieuwe week waait de wind uit het zuidwesten tot westen, waardoor we gevoelig blijven voor enkele buien die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. Toch lijkt het er niet op dat het vaak heel nat zal zijn. Er zijn ook langdurige momenten met veel ruimte voor de zon en dan is het al snel prima buitenweer. Zomerse warmte is echter niet aan de orde. De temperatuur lijkt dagelijks uit te komen tussen 18 en 23 graden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht