Vakantieweer Europa: volop zomers, later omslag in Noordwest Europa

18 juli 2024, 07:30

Vakantieweer
Prachtig strandweer in de Algarve. Foto: AdobeStock / santosha57

De zomervakantie is in volle gang maar tot nu toe heeft ons weerbeeld maar weinig weg van de zomer. Komend weekend komt daar in België verandering in, maar is het in de rest van Europa ook lekker weer? In dit weerbericht lees je alles over het weer van komende week in Europa.

Komende dagen staat in heel Europa een zomers weerbeeld voor de deur: op veel plaatsen is het tropisch warm. Ook in België is het zomers warm en kan lokaal de 30 graden worden aangetikt. Vanaf zondag wint in het noordwesten van Europa vervolgens koelere lucht terrein, waardoor de temperatuur in België enkele graden daalt. Alles over het weer in België lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Relatief koel in Noordwest Europa

De koelere lucht zorgt ook voor lagere temperaturen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Eerst is het op grote schaal nog tropisch warm met temperaturen van zo’n 32 graden, maar vanaf zondag is het dagelijks nog maar 22 à 25 graden in bijvoorbeeld Berlijn en Parijs.

Er trekken ook actieve regengebieden over waardoor het van tijd tot tijd flink door kan plenzen. Vooral zondag staat flink wat neerslag op het programma, maar ook de rest van de week blijft het hier niet volledig droog. Maar geen zorgen als je hier op vakantie bent, want je vakantie hoeft niet in het water te vallen. Tijdens droge momenten schijnt wel regelmatig de zon en dan is het nog heerlijk weer om buiten iets te ondernemen! Houd dus goed de regenradar in de gaten om te kijken wanneer het bij jou droog is.

Kokkari op Samos, Griekenland. Foto: Adobe Stock / Iraklis Milas.
Kokkari op Samos, Griekenland. Foto: Adobe Stock / Iraklis Milas.

Zuid-Europa tropisch warm

De tropische temperaturen zijn vooral te vinden in Zuid-Europa, in landen als Spanje en Italië. De temperatuur ligt hier dagelijks tussen 35 en 38 graden. In Griekenland en Turkije kan het dit weekend zelfs 40 graden worden. Flink heet dus, dus houd hier rekening mee als je buiten iets wilt ondernemen. Drink voldoende water en probeer de heetste momenten van de dag te vermijden. Langs de Portugese kusten is het wat aangenamer met maxima tussen 27 en 32 graden. Let wel op als je een lekkere duik in zee wilt nemen: het water is hier een stuk koeler dan in de Middellandse Zee, namelijk maar zo’n 15 graden. Dat kan soms nog best koud aanvoelen!

De zon schijnt in Zuid-Europa volop, dus het is belangrijk je goed in te smeren. In de Zuid-Europese landen bereikt de zonkracht vaak UV-index 8 tot 10. Je huid kan bij deze zonkracht al in minder dan 10 minuten verbranden.

Lees ook: Tips om niet te verbranden in de zon.

Later op de dag kunnen deze stapelwolken lokaal een bui opleveren. Foto: Adobe Stock / Maleo Photography
Later op de dag kunnen deze stapelwolken lokaal een bui opleveren. Foto: Adobe Stock / Maleo Photography

Regelmatig buien in de Alpen

Staat er voor jou een actieve wandelvakantie in de Alpen op de planning? Zorg dan dat je voldoende regenkleding bij je hebt, want dagelijks vallen er flinke buien in de Alpen. De dagen starten vaak droog met een mix van zon en wolken. De temperatuur is hierbij ook nog aardig aangenaam: in het weekend stijgt het kwik tot zo’n 29 graden en volgende week wordt het dagelijks een graad of 22. In de loop van de middag komen regelmatig stevige buien tot ontwikkeling. In de bergen is het soms lastig deze buien aan te zien komen, dus wees goed voorbereid en houd de regenradar in de gaten! In de lager gelegen delen van de Alpenlanden, zoals bijvoorbeeld in Wenen of Genève, blijft het volgende week vrij warm met maxima tussen 24 en 30 graden. Ook hier valt wel af en toe een bui.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht