Weekverwachting: afwisselend buien en droge dagen

19 augustus 2024, 09:20

Weekverwachting
Fietsers en buienwolk. Foto: Ton Wesselius

Deze nieuwe week gaat zomers van start, maar al snel volgen ook enkele buien. Kunnen de buien weer voor lokale overlast zorgen, of valt het ditmaal mee? Dat lees je in deze weekverwachting!

Maandag is het in de meeste regio's aangenaam zomerweer. Er zijn vaak zonnige perioden en daarbij zien we temperaturen tussen 20 graden in de Ardennen tot 25 graden in de Kempen en het centrum. De lucht zal echter zeker niet strakblauw zijn. Er staat verder maar weinig wind. Overigens is de lucht niet helemaal strakblauw: hoe dat komt, lees je in ons uitgebreide weerbericht!

Dinsdag in de namiddag buien

Na een vrij heldere nacht met fraaie volle maan, neemt dinsdag overdag de bewolking stilaan toe vanaf het westen. Later komt het bovendien tot enkele buien. De meeste buien zijn voor de namiddag en avond bestemd en dan voornamelijk in de noordelijke helft van ons land. Vóór de buien uit warmt het in de oostelijke helft nog op naar zomerse temperaturen van circa 25 graden. In de loop van de middag zakt het kwik vanuit het westen naar 18 tot 20 graden. De wind wordt matig uit een zuidwestelijke richting, dat is windkracht 3-4.

Droge woensdag en donderdag

Daarna volgen twee overwegend droge en aangename dagen. Vooral donderdag zien we flink wat zonneschijn en dan loopt het kwik op naar regionaal een zomerse 25 graden in het centrum en noorden van ons land. Woensdag zorgt een matige westenwind voor wat lagere maxima: dan is het zo’n 19 graden aan zee en op de Hoge Venen tot 23 graden langs de Franse grens.

Daarna soms weer een bui

Vrijdag en komend weekend draait de wind naar west en dan valt steeds vaker een enkele bui of wat regen, met name zaterdag. De middagtemperatuur komt daarbij veelal uit tussen 19 en 22 graden en de nachten worden vooral vanaf zondag een stuk frisser. Tijdens opklaringen kan het dan plaatselijk afkoelen tot iets onder de 10 graden, zeker in de Oostkantons. Ook is daar soms wat nevel of mist mogelijk.

De lange termijn biedt vervolgens weinig kansen op het terugkeren van echt zomerse temperaturen. Meestal waait de wind ook eind augustus uit west of zuidwest en dat zorgt voor gematigde temperaturen en geregeld een bui.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht