Italiaanse regio Emilia Romagna getroffen door overstromingen

19 september 2024, 11:50

Overstromingen
Overstromingen in Rimini na stormvloed. Foto: ANP / EPA / Dorin Mihai

De Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna wordt geteisterd door overstromingen als gevolg van lagedrukgebied Boris, melden Italiaanse media. In meerdere steden zijn straten onder water gelopen. Ruim 1000 mensen werden geëvacueerd, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De autoriteiten hebben burgers die in de buurt van rivieren wonen in onder andere Faenza en Cesena opgeroepen naar de hoogste verdiepingen van hun woningen te gaan en niet meer de straat op te gaan. De rivieren Montone, Marzeno, Senio, Savena en Idice zouden op een gevaarlijk niveau gekomen zijn. In de kustgebieden heeft stormvloed plaatselijk ook overstromingen veroorzaakt.

Alleen in de omgeving van Ravenna werden volgens ANSA al 800 mensen geëvacueerd, rond Bologna nog eens 165. Voor grote delen van de regio Emilia-Romagna is code rood afgegeven. De verwachting is dat het slechte weer nog zeker 48 uur aanhoudt. Nog altijd wordt mensen aangeraden om waarschuwingen van de overheid in de gaten te houden.

Meer dan 100 mm gevallen

Op verschillende plaatsen in de regio Emilia Romagna is inmiddels al meer dan 100 mm gevallen. In Falconara viel zelfs al meer dan 200 mm regen, waarvan ruim de helft sinds middernacht viel. De regen- en onweersbuien veroorzaakt door lagedrukgebied Boris blijven vandaag vanaf de Adriatische Zee over de regio Emilia Romagna trekken. Daarbij kan plaatselijk nog een keer meer dan 50 mm vallen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline