Weekverwachting: wisselvalliger met buien

02 september 2024, 10:00

Weekverwachting
Buien in België. Foto: Esmeralda Van Dasselaar

De eerste week van september wordt een wisselvallige in ons land. Er volgen steeds meer buien, maar vaak ligt de temperatuur nog wel op een aangenaam niveau. Hoe zwaar de buien kunnen worden lees je in deze weekverwachting.

Deze maandag hebben we nog te maken met warm en broeierig zomerweer. Met maxima tussen 24 en 28 graden ontstaan later vandaag enkele regen- en onweersbuien, die lokaal stevig kunnen uitpakken. Alle details over deze buien lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag beduidend minder warm

In de nacht naar dinsdag koelt het af naar 16 tot 18 graden en eerst valt nog een enkele bui. Dinsdag overdag verloopt opnieuw licht wisselvallig in het ganse land: droge perioden worden afgewisseld door buien. Er is vrij veel bewolking maar af en toe breekt ook de zon door. De maxima liggen rond 22 graden aan de kust en in de Ardennen. In de grote steden en het noorden van ons land wordt het nog maximaal zo’n 25 graden. Tijdens buien is het uiteraard een paar graden minder warm.

Lokaal veel regen op woensdag

Woensdag is wisselend bewolkt over de westelijke helft van ons land met af en toe een bui. Elders hangt meer bewolking en vooral in de oostelijke regio's kan het soms langere tijd regenen. Daar is plaatselijk 10 tot 20 millimeter neerslag mogelijk. Het wordt nog iets minder warm dan de voorgaande dagen met maxima tussen 19 graden tijdens regenval en 21 of 22 graden wanneer de zon even doorbreekt. De zuidwestenwind is zwak tot matig, maar draait later op de dag naar west tot noordwest.

Donderdag tijdelijk droger

Donderdag is het opnieuw licht wisselvallig zomerweer met een afwisseling van buien en perioden met zon. De onzekerheden zijn nog groot maar waarschijnlijk wordt het 20 tot 23 graden bij een matige noordoostenwind. Later in de middag neemt de buienkans stilaan steeds verder af en zeker over het westen van ons land wordt het dan zonniger.

Weekend: warmer, soms een bui

De temperatuurverwachting is vrijdag en komend weekend nog wat onzeker, want de zomers warme lucht komt weer heel dichtbij ons land te liggen. De maxima kunnen bij een oostelijke wind oplopen naar 25 tot 27 graden met geregeld zonneschijn. Wanneer de wind meer uit noord tot noordoost waait, blijft het een stuk minder warm met maxima rond een graad of 22.

Het weerbeeld bestaat verder uit zonnige perioden en flinke stapelwolken. Daaruit ontstaat van tijd tot tijd een stevige bui met kans op onweer. Hoeveel neerslag hierbij kan vallen is op dit moment nog onduidelijk.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog