Wisselvallige Grand Prix in Nederland

21 augustus 2024, 11:00

Sport

Komend weekend staat de Grand Prix van Zandvoort in Nederland op het programma. De verschillen zijn groot wat het weerbeeld betreft: vrijdag wordt het onstuimig met veel wind, terwijl het zaterdag langere tijd kan gaan regenen. Zondag wordt de beste dag van het weekend met meer zonneschijn en een vrijwel droge race.

Deze week zijn er in Zandvoort enkele aangename zomerdagen. Vooral donderdag schijnt de zon nog een tijdje en stijgt de temperatuur naar 24-25 graden in de zuidelijke provincies, zo ook in delen van België. Bij Zandvoort stokt het kwik op een graad of 22. Vrijdag volgt een scherpe weersomslag.

Vrijdagmiddag stevige wind

Vrijdag krijgen het westen en noordwesten van Nederland namelijk te maken met onstuimig weer. Een gebied met veel wind trekt over de Noordzee, maar zeker de kustgebieden pakken hier dus wel een veeg van mee. In de ochtend regent het enige tijd en daarna neemt de wind flink in kracht toe. 's Middags kan het langs de Nederlandse kust enige tijd hard waaien (dat is windkracht 7) en daarbij is er zelfs kans op hevige rukwinden. In open gebieden kunnen deze bij vlagen soms pieken tot 75-80 km per uur. De temperatuur ligt verder rond een graad of 21.

Weersverwachting Zandvoort Nederland 2024
Weersverwachting Zandvoort Nederland 2024

Onzekere zaterdag

Zaterdag is de weersverwachting nog redelijk onzeker. Een langgerekt gebied met regen ligt de hele dag zo ongeveer langs de westkust, maar de vraag is hoe ver deze neerslag overdag over Nederland reikt. Zandvoort lijkt in ieder geval een relatief bewolkte zaterdag te krijgen met dus af en toe wat regen of een bui, met name in de middag en avond. Hierbij is de wind wel duidelijk minder prominent aanwezig dan vrijdag: het waait nog hooguit matig uit een westelijke richting, kracht 3 of 4. Zaterdagavond zwakt de wind geleidelijk verder af.

Qua temperatuur verwachten we in de omgeving van Zandvoort normale waarden voor de laatste week van augustus. Overdag is dat maximaal een graad of 20 en tijdens de nachtelijke uren zo'n 13 graden. De zomers warme lucht zit echter wel dichtbij: zo wordt het zaterdagmiddag in het oosten van Nederland mogelijk 27-30 graden. Er bestaat een kleine kans dat een deel van deze warmte ook Zandvoort nog even bereikt, maar dat lijkt op dit moment niet waarschijnlijk.

Droog en zonniger bij de race

Op zondag valt in de ochtend mogelijk nog een laatste bui. 's Middags komt de zon vervolgens flink tevoorschijn en blijft het droog. Er wordt zonkracht 4 verwacht en dat betekent dat je huid na 30 tot 40 minuten kan verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren met zonnebrandcrème. De temperatuur stijgt naar ongeveer 19 graden en daarmee is het nipt aan de koele kant voor deze tijd van het jaar.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog