Eind oktober is er een gedeeltelijke maansverduistering!

22 oktober 2023, 07:40

Astronomie
Een deel van de maan wordt verduisterd! Foto: Joop Savelberg

Eind oktober is er in België een gedeeltelijke maansverduistering te zien. In dit artikel vertellen we wanneer je naar de sterrenhemel moet kijken en hoeveel er van de maan wordt afgedekt.

In de avond en nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2023 zal er een gedeeltelijke maansverduistering plaatsvinden. Tijdens dit astronomische fenomeen beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, waardoor het lijkt alsof er een hapje uit de maan wordt genomen.

Dit is het tijdspad van de gedeeltelijke maansverduistering
Dit is het tijdspad van de gedeeltelijke maansverduistering

Deze bijzondere gebeurtenis zal in zijn geheel te aanschouwen zijn vanuit Nederland en België. Het verduisterde gedeelte van de maan is wel klein. De verduistering begint om 20:01 uur en bereikt haar hoogtepunt om 22:15 uur, gezien vanuit Utrecht. De maansverduistering eindigt om 0:29 uur.

Een bloedrode maan was in 2019 te zien. Foto: Gerard Groeneveld
Een bloedrode maan was in 2019 te zien. Foto: Gerard Groeneveld

In tegenstelling tot een volledige maansverduistering wordt de maan bij deze gedeeltelijke verduistering niet rood. In dat geval spreken we van een bloedmaan. Dat was wel het geval in januari 2019. De volgende volledige maansverduistering, waarbij de maan ook een rode gloed krijgt, staat voor september 2025 op de planning.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht