Weekendweer: groot contrast tussen de twee dagen

22 augustus 2024, 10:45

Weekendverwachting
Zomerse omstandigheden in Dinant, foto: AdobeStock / cityfoto24

Op de ene weekenddag is het droog en vrij zonnig met 17 tot 21 graden. De andere dag verloopt een stuk warmer, maar wel met regen- en onweersbuien. Hoe dit zit en hoe de beide dagen precies verlopen lees je in dit weekendweerbericht.

In de aanloop naar het weekend verschilt het weer per regio. Na een zonovergoten voormiddag is het deze donderdagnamiddag nog droog, maar niet overal meer onbewolkt. Vanaf het westen neemt de bewolking toe en in de tweede helft van de namiddag raakt het in West-Vlaanderen geheel bewolkt. Vanavond kan daar zelfs een beetje regen vallen. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind die bovendien vlagerig is. Het wordt 20 tot 25 graden.

Vrijdag is de tweedeling in het weer nog wat meer uitgesproken. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het grotendeels droog en met een mix van wolken en zon is het in de namiddag 20 tot 24 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In de noordwestelijke helft is het meer bewolkt en valt soms regen. Daarbij waait het in West-Vlaanderen krachtig en vlak aan zee zelfs tijdelijk zeer krachtig, 7 Bft, met rukwinden tot zo’n 70 km/uur. Het kwik ligt hier in de namiddag rond 19 graden.

Zomerse zaterdag met onweersbuien

Op de eerste dag van het weekend wordt het op veel plaatsen zomers warm met 25 tot lokaal 28 graden. De hoogste maxima zijn voor het zuiden van de provincie Luxemburg en de regio rond de stad Luik. Waarschijnlijk verloopt de voormiddag droog met een mix van wolken en zon. Daarbij waait er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind. Na de middag stijgt vanaf het westen de kans op regen- en onweersbuien. Lokaal kunnen deze buien flink wat regen achterlaten. Als de buien al voor de middag arriveren worden zomerse maxima van 25 graden niet bereikt. De kans dat dit gebeurt is vooral aanwezig in het westen van het land.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekken de buien naar Duitsland weg, draait de wind naar het westen en klaart het op. Op de meeste plaatsen komen de minima uit tussen 11 en 16 graden.

Website blog banner Im Weather

Droge en zonnige zondag

De tweede weekenddag verloopt helemaal anders dan de dag ervoor. Er waait een matige westenwind en de lucht is merkbaar koeler dan op zaterdag. Het wordt een droge dag met veel zonneschijn en landinwaarts in de loop van de dag ook wat stapelwolken. In de Ardennen wordt het 17 of 18 graden, in Knokke en Oostende wordt het circa 19 graden en in het centrum wordt het 20 of 21 graden. Hiermee is het heerlijk weer voor een lange wandeling of een fietstocht.

Na het weekend warm zomerweer?

In de nieuwe week loopt het kwik flink op. Lees hier meer over in ons uitgebreide weerbericht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht