meteovista

Vakantieweer Europa: stevige buien in Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië

24 oktober 2024, 07:30

Vakantieweer
Kinderen spelen gooien met bladeren in de herfst. Foto: Martha Kivits.

Het weer in eigen land ziet er de komende tijd prima uit. Sterker nog, vandaag zijn er flinke zonnige perioden en vrijdag en zaterdag kan het lokaal zelfs 20 graden worden. Alles over het weer in eigen land lees je in ons uitgebreide weerbericht België.

Nazomers in delen van Zuid-Europa, maar niet overal

Ben je op zoek naar volop (na)zomerse taferelen? Dan kan je terecht op de Canarische Eilanden, de Griekse Eilanden en de zuidkust van Turkije. In deze gebieden is het de komende tijd vrij zonnig met zomerse temperaturen van 25 graden of zelfs meer. De noordelijke delen van de Canarische Eilanden kunnen op wat meer bewolking en enkele buien rekenen, maar veel vaker is het droog en vrij zonnig.

De paraplu komt de komende tijd in Spanje in Portugal goed van pas. Foto: AdobeStock / manuel
De paraplu komt de komende tijd in Spanje in Portugal goed van pas. Foto: AdobeStock / manuel

Ga je naar Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk of Noord-Italië? Dan moet je rekening houden met (zware) buien. Met een beetje pech komt het tot en met zondag in het noordwesten van Italië (wederom) tot zeer veel regen, lokaal zijn neerslaghoeveelheden van meer dan 200 millimeter mogelijk. Ook in delen van Zuid-Frankrijk, waar vorige week al zeer veel regen viel komt het tot fikse buien. Wateroverlast is hier dan ook niet ondenkbaar. In de regio van Genua is het de komende tijd rond 20 graden.

Niet alleen hier, maar ook in delen van Portugal, Spanje en de Balearen kunnen fikse buien voorkomen. Pas in de loop van volgende week neemt de buiigheid in Spanje af. In Noord-Italië en Frankrijk wordt het maandag al droger. Tussen de buien door zijn er overigens ook droge perioden met zon.

Vaak rustig najaarsweer elders in Europa

In de rest van Europa is het rustig najaarsweer met overdag flink wat zon, maar ook kans mistvorming tijdens de nachten. Regionaal kan de mist overdag lang blijven hangen. In grote delen van Duitsland ligt de temperatuur tussen 15 en 20 graden. Vanaf zondag komt de temperatuur een aantal graden lager uit, maar met zo’n 14 graden overdag blijft het vrij aangenaam weer om naar buiten te gaan.

Ook in de Alpen is het de komende tijd prima weer. Dit weekend kunnen de Zuid-Alpen wel enkele buien verwachten, maar verder is het droog met flinke zonnige perioden. In Alpensteden als Chamonix, Thun is het vaak 15-17 graden. In Innsbruck is het de komende dagen wat warmer met een graad of 19. Volgende week gaan de nachten wel frisser verlopen: op sommige plaatsen liggen de minima dan dicht bij het vriespunt.

In het Verenigd Koninkrijk is het iets wisselvalliger, maar kletsnat is het niet. Vooral Engeland kan vaak op droog weer rekenen met ook soms ruimte voor de zon. In Schotland en Ierland komt het wel geregeld tot buien. De temperatuur ligt rond 13 graden in Edinburgh en in Londen is het vaak 16 graden.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht