Dit wordt het weer tijdens de gedeeltelijke maansverduistering

28 oktober 2023, 07:30

Astronomie
Volle maan. Foto: Claudia Duinmeijer.

Vanavond werpt de aarde een schaduw op een deel van de maan. In dit artikel lees je of de gedeeltelijke maansverduistering te volgen is.

Tussen 20:01 uur en 0:29 beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde. Hierdoor lijkt het alsof er tijdelijk een hapje uit de maan wordt genomen. Het hoogtepunt, het moment dat de ‘hap’ het grootst is, valt rond 22:15 uur.

Dit is het tijdspad van de gedeeltelijke maansverduistering
Dit is het tijdspad van de gedeeltelijke maansverduistering

Wolken, regen en een spaarzame opklaring

Vanavond trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Hierdoor zal er vrijwel overal niets van de verduistering te zien zijn. In het oosten en het noorden start de avond mogelijk nog droog, maar is het al wel geheel bewolkt. Ook rond het hoogtepunt is het zeer waarschijnlijk in het hele land geheel bewolkt en op de meeste plaatsen valt dan regen. Rond middernacht zijn vooral in het westen enkele opklaringen mogelijk, maar er blijft kans op buien.

Voor de verdere vooruitzichten lees je het meest uitgebreide weerbericht van België.

Bloedmaan in 2025

In tegenstelling tot een volledige maansverduistering wordt de maan bij deze gedeeltelijke verduistering niet rood. Als het wel het geval is, zoals in januari 2019, spreken we van een bloedmaan. De volgende volledige maansverduistering staat voor september 2025 op de planning.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht