Hevig noodweer zorgt voor overlast in Alpen, vanaf dinsdag droger

28 augustus 2023, 14:45

Wateroverlast
Eerder deze maand waren er ook al hevige aardverschuivingen in Italië. Foto ANP/EPA/TINO ROMANO

Noodweer zorgt in de Alpen voor overlast als overstromingen, aardverschuivingen en afgesloten (spoor)wegen. Hoewel er maandag nog op uitgebreide schaal 20 tot 50 millimeter regen kan vallen, vooral in het noorden van Italië, wordt het vanaf dinsdag droger.

Met name in het zuiden van Zwitserland en het uiterste noorden van Italië is sinds zaterdag erg veel regen gevallen. Op uitgebreide schaal was dat 100 tot 200 millimeter en lokaal kwam er op sommige plekken 300 millimeter neer. Ook regende het flink in het westen van Oostenrijk, delen van Zuid-Duitsland en de Franse Alpen.

In verschillende delen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië geldt een code rood of oranje vanwege het noodweer en onder meer in Zwitserland wordt gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

Aardverschuiving

In het zuidoosten van Frankrijk vond zondag in de Maurienne-vallei een enorme aardverschuiving plaats. Daardoor rijden er tussen Frankrijk en Italië tot in ieder geval donderdag geen treinen. Ook is een aantal wegen geblokkeerd. De Fréjustunnel die Frankrijk en Italië met elkaar verbindt is dicht voor zware vrachtwagens, die de Mont Blanctunnel of de A8 als alternatieve route geadviseerd krijgen.

In Oostenrijk en Zwitserland heeft hevige regenval voor overstromingen gezorgd. Oostenrijkse media schrijven dat wegen en spoorwegen zijn afgesloten door aardverschuivingen en modderstromen. In de Oostenrijkse regio Tirol zijn volgens de krant Kronen Zeitung 2500 brandweerlieden op de been om de overlast te beperken. De inwoners van een paar kleine dorpen zijn geëvacueerd en worden ondergebracht in buurthuizen of bij de brandweer.

Hogerop in de bergen ook sneeuw

De Brennerspoorlijn is buiten gebruik door het noodweer en ook veel bruggen zijn afgesloten vanwege het hoge water. De rivieren de Inn en de Rijn dreigen maandag allebei de hoogste stand van deze eeuw te bereiken. Ook is op foto's te zien dat een deel van de weg in het Ötztal is weggeslagen.

De vele regen wordt veroorzaakt door een actief lagedrukgebied dat met zijn kern boven de Middellandse Zee flink is geïntensiveerd, Het gepaard gaat met instroom van koudere lucht uit het noorden. Deze zogeheten 'Genua-laag' heeft op sommige plekken in de Alpen ook gezorgd voor het dalen van de sneeuwvalgrens tot beneden de 2000 meter. Op sommige plekken is de sneeuwvalgrens zelfs gedaald naar waarden van ongeveer 1500 meter. Hierdoor ligt er in verschillende wintersportgebieden al sneeuw en zijn er op sommige toppen in de Zwitserse Alpen al enkele tientallen centimeter gevallen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht