Weerbericht zomervakantie: met dit weer eindigt de vakantie

28 augustus 2024, 08:10

Vakantieweer
Zomervakantie in eigen land. Foto: Adobe Stock / famveldman

De zomervakantie voor de scholen is bijna voorbij, maar het fraaie zomerweer is nog niet op. Het grootste deel van de tijd blijft het ook in het slot van de vakantie vrij zonnig en droog, maar regionaal kan het soms wel wat regenen. In dit laatste vakantieweerbericht van deze zomervakantie lees je wat je kan verwachten.

Vandaag schijnt de zon uitbundig en warmt het op grote schaal op naar 25-29 graden. In de Kempen kan het zelfs ruim 30 graden worden. Aan zee is het ook heerlijk strandweer met zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Meer over het weer van vandaag kun je lezen in ons uitgebreide weerbericht voor België.

Geleidelijk minder warm

Donderdag en vrijdag voert een westenwind minder warme lucht aan. Op donderdag levert dit grote temperatuurverschillen op: 22 graden aan zee, 25 in het centrum en 26-28 graden in het oosten. Vrijdag is het 21-25 graden. Normaal is het eind augustus 20-22 graden.

Er zijn donderdag nog steeds flinke zonnige perioden en er ontstaan stapelwolken. De kans dat deze wolken uitgroeien tot een lokale bui is klein, maar het is niet helemaal uitgesloten. Vrijdag neemt de bewolking toe en later op de dag stijgt de kans op een aantal buien. Hoeveel regen er precies valt is nog onzeker.

Geregeld zon

Het slotweekend van de zomervakanties ziet er vervolgens weer goed uit voor buitenactiviteiten. De zon schijnt geregeld, afgewisseld door wat wolken. Zaterdag is kans op een enkele bui. Zondag begint de dag zonnig, maar stijgt in de loop van de namiddag vanuit het zuiden de kans op een aantal buien.

Zaterdag wordt het 20 graden aan zee tot 24 graden langs de Franse grens en in de Kempen. Zondag wordt het terug warmer met 23 graden in de Westhoek tot 27 in de Gaume. Er staat dit weekend een meest matige noordoostenwind.

Fraai nazomerweer in Gent. Foto: AdobeStock / Sharkshock.
Fraai nazomerweer in Gent. Foto: AdobeStock / Sharkshock.

Ook na het weekend veel zon

De zon blijft ook na het weekend vaak te zien. Dus na schooltijd kan er lekker buiten worden gespeeld door de kinderen. En in de avond is het over het algemeen ook prima weer om buiten te sporten. Helemaal droog blijft het niet, want plaatselijk komt het soms tot een stevige bui. Dit zal heus niet elke dag in jouw plaats zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De buienkans bedraagt dagelijks zo’n 40 procent. De temperatuur komt volgende week uit tussen 21 en 26 graden. Normaal gesproken is het begin september een graad of 20. Daar zitten we nu dus vaak iets boven, maar echt zweten wordt het niet in de klaslokalen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog