Weekverwachting: regionaal tropische temperaturen

29 juli 2024, 10:20

Weekverwachting
De zon schijnt flink deze week. Foto: Irma Booij

Deze week begint met ronduit zomerse temperaturen. In de loop van de week kan het zelfs 30 graden worden. Later stijgt de kans op (onweers)buien. Wanneer dat precies is en hoe lang het zomerse weer aanhoudt lees je in dit artikel.

Zonnig zomerweer

De zomer is in volle gang deze week. De eerste dagen verlopen dan ook zonovergoten en op veel plaatsen wordt het zomers warm met temperaturen van 25 tot 28 graden. Dinsdag kan het zelfs topisch warm worden met regionaal temperaturen van 30 of 31 graden. De hoogste waarden vind je in het centrum. Direct aan de kust is het met maxima rond 26 graden iets minder warm.

Met deze hoge temperaturen is het heerlijk weer voor een duik in het zwembad of in de zee. Als je dat gaat doen, let dan goed op de zon want die is soms behoorlijk krachtig. De zon schijnt met zonkracht 6 tot 7, wat betekent dat je binnen 10 tot 25 minuten kunt verbranden als je je niet insmeert.

Dinsdag en woensdag worden de warmste dagen van de week. Foto: Hanneke Lucasse
Dinsdag en woensdag worden de warmste dagen van de week. Foto: Hanneke Lucasse

Hittegolf?

Voor een hittegolf moet het minimaal 5 opeenvolgende dagen minstens 25 graden worden en hiervan moet op 3 dagen minimaal een temperatuur van 30 graden worden gemeten. Op dit moment wordt niet verwacht dat er een officiële hittegolf komt.

Zwoel, warm en onweersbuien

Woensdag ligt de luchtvochtigheid hoger, waardoor het broeierig aanvoelt. De temperatuur ligt overdag tussen 25 en 30 graden. Daarnaast ontstaan in de loop van de dag onweersbuien. De kans hierop is het grootst in het zuiden van het land. Donderdag zet dit weertype voort en dan is in het hele land kans op onweersbuien. Die trekken vanaf het zuiden over het land.

Vanaf vrijdag is het minder warm, maar met maxima tussen 21 en 25 graden zijn de temperaturen prima voor de tijd van het jaar. Wel blijft kans op wat regen of enkele buien.

Met ons uitgebreide weerbericht weet je precies wat voor weer je kunt verwachten.

Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht