De Perseïden horen bij de vakantie. Veel mensen zijn vrij en gaan daardoor later naar bed en daarmee ben je in de gelegenheid om een blik op de nachtelijke hemel te werpen. Daarom is deze meteorenzwerm zo populair. In dit artikel lees je of de condities dit jaar gunstig zijn.
Het aantal vallende sterren valt dit jaar tegen. Er waren weliswaar wat vallende sterren zichtbaar, maar het aantal per uur was relatief klein en geen aankondiging waard. Met de komst van de jaarlijkse Perseïdenzwerm komt daar verandering in. Tijdens de pieknacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen naar verwachting gemiddeld zo’n 85 meteoren per uur vallen.
Over het algemeen zijn meteorenzwermen niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar, maar ook zo’n drie dagen daarvoor en daarna. Tijdens de pieknacht kunnen 40 tot 55 vallende sterren van de Perseïden zichtbaar zijn. Tellen we daar meteroren van andere zwermen en meteoren bij op dan kunnen bij een donkere en heldere hemel maximaal 65 meteroren zichtbaar zijn.
Twee jaar terug waren de Perseïden amper zichtbaar vanwege de volle maan in de pieknacht. Dit jaar stoort de maan niet en op donkere locaties zijn naar verwachting veel vallende sterren te zien. In grote steden stoort het aanwezige licht en zijn minder meteroren zichtbaar.
Kijktips voor het zien van vallende sterren
Beste kijkmoment
Het beste moment om te kijken, met de meeste vallende sterren per uur, is op dinsdag 13 augustus om 4:00 uur. Dan is het hoogtepunt van de Perseïdenregen. Ook in de dagen daarvoor en daarna zijn rond 4:00 uur in de ochtend de meeste vallende sterren te zien. Zo kunnen er al op 10 augustus, maar ook op 16 augustus in totaal zo’n 22 vallende sterren zichtbaar zijn.
Wil je een wens doen en de vallende sterren aanschouwen, kijk dan tijdens een heldere nacht tussen 9 en 17 augustus naar een oost- tot noordoostelijke richting. Je kunt dan een snel, helder en nalichtend spoor zien. De valsnelheid van de Perseïden is zeer hoog: bijna 214.000 km/uur. Rond 5:45 uur begint het te schemeren en om 6:21 uur komt op 13 augustus de zon op.
In dezelfde perioden zijn ook de Eridaniden te zien. Deze meteorenzwerm bereikt op zaterdag 10 augustus zijn maximum. Deze zwerm is echter zwak en er is bij ons waarschijnlijk niet meer dan één meteoor per uur zichtbaar. Om deze enkele meteoor te kunnen zien moet je naar een zuidoostelijke richting kijken.
Wat is de weersverwachting
Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. Het is nog ruim een week weg, maar de verwachting ziet er positief uit. Er zijn brede opklaringen, maar zo nu en dan trekken ook wolken over het land. De kans is dan ook groot dat je vanaf volgend weekend de vallende sterren van de Perseïden kunt spotten. Het is nog even afwachten hoe het precies uitpakt en daarover berichten we je volgende week nog een keer.
Wat zijn vallende sterren
Vallende sterren zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en zie je een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt dan een meteoor genoemd.