Met welk weer eindigt de schoolvakantie?

30 augustus 2023, 09:20

Vakantieweer
Gaan we droog op de fiets weer naar school? Foto: Chris Biesheuvel

Het einde van de schoolvakantie is nog maar een paar dagen van ons verwijderd. Met welk weertype verloopt onze terugkeer naar de schoolbanken of kantoorpanden? En wat zijn de vooruitzichten voor iedereen die nu nog op vakantie gaat in eigen land?

Zoals in de vakantie geregeld het geval was, verlopen ook deze laatste dagen niet volop zonnig en droog. Donderdag is er eerst ruimte voor de zon met een enkele bui. Eind van de dag volgt vanaf het westen regen. In Gent, Antwerpen en Hasselt kan het met een beetje geluk bij een lange zonnige en droge periode net 20 graden worden. In de steden langs de Noordzee in West-Vlaanderen en in het Waalse heuvellandschap blijft het kwik in de namiddag steken op 18 graden.

Regenachtig einde van de vakantie

Wanneer de zomervakantie vrijdag echt ten einde is gekomen, lijkt het zonnige zomerweer het ook gelijktijdig op te geven. Een neerslaggebied bereikt ons land in de nacht naar vrijdag en blijft vervolgens overdag lange tijd in onze omgeving hangen. Dat levert grijze wolkenluchten op waar van tijd tot een bui of een paar uur regenachtig weer bij komt kijken. Ondanks het bewolkte en natte weer wordt met een zuidwestenwind iets warmere lucht aangevoerd en komt de temperatuur vergeleken met donderdag op meer plekken boven 20 graden uit.

Tijdens het weekend is de kans op buien een stuk kleiner. Foto: Yannick Damen
Tijdens het weekend is de kans op buien een stuk kleiner. Foto: Yannick Damen

Zodra het weekend aanbreekt zit er een omslag aan te komen en krijgen we waarschijnlijk een vleugje zomerweer terug. De buiigheid neemt sterk af, de zon schijnt vaker en met een aflandige oostelijke of zuidelijke wind kan de temperatuur verder stijgen overdag. Met 20 tot 24 graden is het nog prima weer om de laatste plannen van je vakantie-bucketlist af te strepen.

Zomerweer tot en met begin september?

Voor iedereen die na het weekend nog een paar dagen vrij heeft en een verlengde vakantie in eigen land op de planning heeft staan, is er een kans dat het zonnige en droge weer blijft en de temperaturen erg dicht bij 25 graden in de buurt blijven. De kans op dat scenario bedraagt momenteel ongeveer 40%. Mochten regengebieden toch ons land aandoen is het gelijk een stuk minder warm met een graad of 20.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht