Weekverwachting: zomerse start van de week

05 augustus 2024, 08:00

Weekverwachting
Wisselvallig of juist zomers in augustus? Foto's: Ton Wesselius en Frans Alderse Baas

Deze week begint met ronduit zomerse temperaturen: dinsdag is lokaal een tropische 30 graden mogelijk. Daarbij schijnt de zon flink. Daarna volgt een weersomslag met meer buien. Wanneer deze overgang precies volgt lees je in dit artikel.

Maandag zijn er enkele velden met sluierbewolking, maar die schermen de zon lang niet altijd af. Wel ontwikkelen zich in de loop van de dag enkele stapelwolken, met name over de Oostkantons. Bij een zwakke zuidwestelijke wind stijgt de temperatuur naar ongeveer 22 graden op de meeste stranden en in de Hoge Venen tot 26-27 graden in Limburg en de Kempen.

Aangename avond

Vanavond blijft het in het ganse land nog lange tijd aangenaam warm: de temperatuur ligt rond zonsondergang (dat is rond 21.20 uur) nog boven 20 graden. De nacht verloopt dan overwegend helder en op beschutte plaatsen is een enkele ondiepe mistbank niet uitgesloten. Het wordt op de meeste plekken niet kouder dan 14 tot 16 graden, alleen in de Ardennen koelt het af naar lokaal 12 graden.

Dinsdag volop zomerweer

Dinsdag wordt het vrijwel overal zomers weer. In de Kempen kunnen de maxima lokaal een tropische 30 graden bereiken, elders komen het kwik uit tussen 25 graden in de Ardennen tot 28 of 29 graden in het centrum van ons land. De wind waait zwak, later aan zee soms matig uit een zuidelijke richting. Het weerbeeld is verder wisselend bewolkt: er trekken velden met (dunne) sluierbewolking over ons land, maar verder schijnt de zon vaak flink.

Dinsdag zal het wel weer druk worden op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel
Dinsdag zal het wel weer druk worden op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel

Dinsdagavond neemt in Vlaanderen en langs onze kust de kans op een plaatselijke regen- of onweersbui toe. Veel lijkt dit aanvankelijk echter niet voor te stellen. De meeste regio’s kunnen dus ook dinsdagavond een aangename en warme zomeravond tegemoet zien met temperaturen boven 20 graden.

Enkele buien, lokaal onweer

Tijdens de nacht naar woensdag trekt een zone met bewolking en enkele buien over ons land, waarbij plaatselijk onweer mogelijk is. Tijdens een actieve bui kan het best eventjes flink doorregenen en dat geldt met name voor de regio's nabij de Nederlandse grens. De minima komen niet lager uit dan tussen 14 en 17 graden.

Woensdag eerst een bui

Woensdagochtend heeft vooral het oosten en noordoosten nog met een paar buien te maken. ’s Middags breekt van het westen uit stilaan de zon vaker door en dan wordt het meest droog. De warme lucht is dan wel verdreven en dat gaan we merken: het wordt aan zee en in de Hoge Venen hooguit nog 20-21 graden, langs de Nederlandse grens is lokaal nog 24 graden mogelijk. Daarbij is de wind westelijk geworden en waait meestal matig van kracht.

Daarna warme lucht in de buurt

Donderdag belooft een overwegend droge dag te worden met temperaturen tussen 20 en 24 graden. Dat wordt dus een ideale dag voor buitenactiviteiten! Vrijdag ziet er anders uit: vooral tijdens de ochtenduren is het dan bewolkt met over de noordelijke regio's enige tijd regen. De westenwind neemt dan ook enige tijd wat verder toe.

Daarna volgt een licht wisselvallig weekend met soms een bui, afgewisseld door zonnige perioden. Zeer warme lucht uit Frankrijk en Spanje komt tegen die tijd wel in onze buurt terecht: in Frankrijk lijkt het komend weekend vrijwel overal ruim boven de 30 graden te worden. Die luchtsoort bereikt België echter waarschijnlijk niet. De maxima schommelen dagelijks rond een graad of 25. Er bestaat dus echter ook een kleine kans dat een deel van ons land tijdelijk in veel warmere lucht terecht komt. Dit gaan we de komende dagen goed in de gaten houden!

Met ons uitgebreide weerbericht weet je precies wat voor weer je kunt verwachten.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht