Hevig noodweer in grote delen van Griekenland

05 september 2023, 16:45

Overstromingen
Griekenland wordt geteisterd door hevig noodweer. Foto: ANP/EUROKINISSI / AFP

Storm Daniel zorgt voor grote problemen in delen van Griekenland. De situatie is in sommige steden zo erg dat er een reisverbod is ingesteld. Vooral Centraal-Griekenland en de Peloponnesos worden getroffen. Het verbod komt nadat in enkele gebieden weerwaarschuwingen zijn afgegeven vanwege noodweer met zeer veel regen en zware windstoten.

Inwoners van de havenstad Solos en het eiland Skaithos kregen een sms waarin ze werden opgeroepen niet meer de weg op te gaan. In de gebieden werden auto's van de weg gespoeld door hevige regen. Op veel plaatsen viel de elektriciteit tijdelijk uit en het mobiele telefoonverkeer en internet werkten dinsdag tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk.

In de steden Larisa en Volos werden maandagnacht binnen twee uur 12.000 bliksemschichten geteld, zo meldde de krant To Proto Thema. Op het eiland Corfu viel de elektriciteit uit en waren er problemen op de luchthaven. Op de Sporaden-eilanden Skiathos, Skopelos en Alonnisos duurde het onweer de hele nacht en in het westen van het schiereiland Peloponnesos vernielde hagel delen van de olijfoogst.

Nog veel meer regen

Het onweer, dat ongewoon regenachtig en stormachtig is voor de tijd van het jaar, zal naar verwachting in de loop van dinsdag plaatselijk nog toenemen in kracht en tot donderdag aanhouden, waarschuwden meteorologen van de nationale weerdienst Meteo. De onweersbuien gaan gepaard met zware windstoten en gevaarlijke neerslaghoeveelheden die op het vasteland kunnen oplopen naar 100 tot 200 millimeter. In de omgeving van Larissa kan lokaal zelfs 300 millimeter regen vallen.

Voor veel gebieden geldt dan ook code rood en wordt gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen. Weerman Panagiotis van de publieke omroep ERT zei dat hij zich niet kon herinneren dat er ooit eerder zo veel regen binnen 24 uur was gevallen. "En het zal nog vele uren blijven regenen", zei hij.

In de loop van donderdag klaart het op in Griekenland en in het weekend is het overal zo goed als droog met veel ruimte voor de zon. Terwijl Daniel de vakantie van sommige toeristen heeft verknald, zijn veel Grieken er wel blij mee. Na maanden is er eindelijk geen gevaar meer voor bosbranden in het grootste deel van het land.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht