meteovista

Europees vakantieweer: waar is het zonnig en warm?

06 juli 2023, 07:30

Vakantieweer
Zonnebloemen in het zonnetje in Zuid-Frankrijk. Foto: Adobe Stock / Pablo

De zomervakantie is van start gegaan en de koffers kunnen ingepakt worden! Het zomerweer in Europa kent komende week een tweedeling. Niet voor alle bestemmingen is zonnig en droog zomerweer weggelegd. Check hier wat voor weer jij op je vakantiebestemming kan verwachten.

Als je relatief dicht bij huis blijft, loop je het grootste risico om wisselvallig zomerweer te treffen. Daar gaat eerst nog een zonovergoten, droog en warm weekend aan vooraf. In België, maar ook in de landen om ons heen, wordt het op grote schaal 30 tot 35 graden door een warme zuiden- tot zuidoostenwind. Ook op de Route du Soleil en op de wegen door Duitsland richting de Alpen kan het behoorlijk heet worden! In de loop van zondag volgt een omslag en vanaf Frankrijk zetten onweders koers richting het noordoosten. Dit zet de afkoeling in gang.

Paraplu nodig op deze bestemmingen

Na het weekend neemt een zuidwestenwind het stokje over en vanaf de Atlantische Oceaan trekken geregeld wolkenvelden, regengebieden of losse buien over het westen en noorden van Europa. Daarbij krijgen vooral Ierland, Groot-Brittannië, Denemarken en het westen van Noorwegen de volle laag met dagelijks neerslag en soms een stevige wind, vooral pal aan de kust. Als je een stedentrip hebt gepland naar Dublin, Londen, Oslo of Kopenhagen moet je rekening houden met 20 en 25 graden, maar tijdens een zomerse hoosbui valt het kwik snel lager uit en kan je het beste schuilen in een winkel, café of museum.

Een regenachtige dag in Londen komt geregeld voor komende periode. Foto: Adobe Stock / noskaphoto
Een regenachtige dag in Londen komt geregeld voor komende periode. Foto: Adobe Stock / noskaphoto

Zonniger onderweg naar het zuiden

Als je plannen hebt om verder af te zakken naar het zuiden of zuidoosten krijg je al snel zonniger, droger en warmer weer voorgeschoteld. De scheidslijn ligt grofweg van het westelijke puntje van Spanje tot het zuiden van Zweden. Dit levert bijvoorbeeld in Frankrijk een enorm temperatuurcontrast binnen het land op. In Normandië en Bretagne is het een graad of 20, terwijl het langs de Côte d’Azur en de omliggende regio’s ruim 30 graden wordt. Hetzelfde geldt tot op zekere hoogte voor Duitsland met een flink temperatuurverschil tussen Hamburg en München.

Onweersbuien in de bergen

In de Alpenlanden ligt de temperatuur, afhankelijk van of je in de bergen of meer in het dal zit, tussen 20 en 30 graden. Het is overdag vriendelijk zomerweer, maar vooral in de namiddag kunnen stapelwolken verder uitgroeien tot plaatselijke regen- en onweersbuien.

Later op de dag kunnen deze stapelwolken lokaal een bui opleveren. Foto: Adobe Stock / Maleo Photography
Later op de dag kunnen deze stapelwolken lokaal een bui opleveren. Foto: Adobe Stock / Maleo Photography

Spanje en Italië gebukt onder hitte

De hoogste temperaturen zijn weggelegd voor het Middellandse Zeegebied en het kwik loopt komende week zelfs verder op. Vooral in de zuidelijke en centrale regio’s van Spanje en Italië worden temperaturen rond 40 graden verwacht. Later in de week kan het in Andalusië zelfs 45 graden worden. Doe het midden op de dag rustig aan en zoek verkoeling op het strand en bij het zwembad.

In Kroatië en Griekenland worden deze extreem hoge temperaturen niet verwacht, maar gaan we toch van 30 naar een ruime 35 graden aan het eind van de week.

Het is heet in grote delen van Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Guillem de Balanzó
Het is heet in grote delen van Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Guillem de Balanzó

Gedurende de zomervakantie publiceren we wekelijks een zomervakantieweerbericht voor het weer in Europa op donderdag.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht