Weekverwachting: herfstachtig weer, later meer zon

07 oktober 2024, 11:45

Weekverwachting
Door de regen lopen in oktober. Foto: Ton Wesselius

Deze week begint wisselvallig en soms herfstachtig, maar wel ronduit zacht. Er zijn vooral woensdag en donderdagochtend flinke perioden met regen. Vanaf vrijdag volgt een periode met rustiger herfstweer waarbij de zon schijnt, maar ook opnieuw een paar koude nachten.

Vanmiddag ziet het weer er nog fraai uit met zonnige momenten, alvorens de bewolking later toeneemt. Vanavond volgen dan de eerste buien. Bekijk alle detail in ons uitgebreide weerbericht.

Enkele bui en ronduit zacht

Dinsdag krijgen we te maken met licht wisselvallig herfstweer. Af en toe trekt een enkele bui over ons land, maar daarnaast zijn er vaak droge perioden. Wel is het een stuk vaker bewolkt dan op maandag. Desondanks stijgt de temperatuur naar 17 graden aan zee en in de Hoge Venen tot lokaal 20 graden in de Kempen. Er staat een matige zuiden- tot zuidwestenwind, kracht 3 of 4.

In de avond kan nog altijd lokaal een bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en zijn er enkele opklaringen. In de nacht is er een mix van wolken, opklaringen. De minima komen uit tussen 13 en 15 graden.

Woensdag langdurige regen

Woensdag begint op veel plaatsen nog droog, maar wel bewolkt. Een actieve regenzone breidt zich vanaf Frankrijk over onze omgeving uit en dat zorgt in de namiddag en avond voor langdurige neerslag. In de oostelijke regio's kan plaatselijk 10-20 millimeter regen vallen. De temperatuur ligt voor de regen uit nog rond 17 graden, maar zodra het gaat regenen daalt het kwik naar een graad of 14.

Donderdag nog veel buien

Donderdag is het nog wisselvallig weer met in de nachtelijke uren een stevige wind, waarbij vooral in de Oostkantons zware rukwinden kunnen voorkomen tot rond 80 km/uur. Dit is nog wel een beetje onzeker. Donderdag overdag wordt het rustiger, al komen nog wel enkele buien voor. Later op de dag volgen vanuit het noordwesten enkele zonnige perioden. De temperatuur schommelt rond 14 graden en daarmee is het gevoelig frisser dan de voorgaande dagen. In de avond wordt het op steeds meer plekken droog.

Vrijdag en weekend rustig weer

Vanaf vrijdag verandert het weerbeeld in ons land. De temperatuur doet een stap terug naar middagwaarden rond 13 graden en 's nachts kan het in de Ardennen zelfs tot een graadje vorst komen. Verder wisselen wolken, zon en een bui elkaar af.

Wat verder opvalt zijn de frisse nachten die op komst zijn. Zeker in gebieden met opklaringen en op de Hoge Venen is later deze week lokaal een graadje vorst mogelijk. Elders liggen de minima veelal tussen 2 en 7 graden vanaf vrijdag en dan zien we soms wat lichte vorst vlak aan de grond optreden.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht