Flinke sneeuwval op komst in de Alpen

08 november 2023, 15:10

Wintersport
Veel sneeuw in Adelboden (Zwitserland). Foto: Floris Lafeber

Van winterse taferelen is in Nederland nog geen sprake, maar in de Alpen kan je al volop genieten van witte landschappen. In de bergen ligt namelijk al een mooie sneeuwlaag en de komende dagen komt daar nog flink wat bij. Hier lees je hoeveel sneeuw gaat vallen.

Deze woensdag is het prachtig weer in de Alpen met op de meeste plaatsen volop ruimte voor de zon. De komende dagen staat echter heel ander weer op het programma.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe en dit is een voorbode van een weersverandering die komen gaat. Donderdag trekt vanuit het westen een neerslaggebied oostwaarts over. In de Franse Alpen valt als eerste neerslag, snel gevolgd door Zwitserland, Noord-Italië en later ook Oostenrijk. De sneeuwvalgrens varieert veelal tussen 1100 en 1500 meter. Grote neerslaghoeveelheden staan donderdag echter nog niet op het programma.

Prachtige omstandigheden op de Simplonpas (1970 meter) op 8 november 2023. Foto: Marian Schreppers
Prachtige omstandigheden op de Simplonpas (1970 meter) op 8 november 2023. Foto: Marian Schreppers

Ook de komende dagen trekken geregeld neerslaggebieden over de Alpen en kleuren de bergen verder wit. De sneeuwvalgrens daalt naar 800 tot 1000 meter en tijdens de nachten komt de sneeuwvalgrens nog wat lager uit, waardoor ook de meeste dalen met sneeuw te maken krijgen. Tot en met vrijdag komt het in delen van de Zwitserse en Fransen Alpen tot tientallen centimeters. In Oostenrijk zijn de hoeveelheden iets beperkter.

Sneeuw in Oostenrijk. Foto: Jeroen Elferink
Sneeuw in Oostenrijk. Foto: Jeroen Elferink

Bakken met sneeuw

Ook in het weekend wordt (veel) sneeuw verwacht met de grootste hoeveelheden voor de westelijke Alpen. Zo kan tot en met zondag in het Mont-Blancmassief 80 centimeter verse sneeuw vallen. In de Walliser Alpen en in de hoge bergen van Berner Oberland valt zo’n 30 tot 50 centimeter verse sneeuw.

In Vorarlberg en delen van Tirol komt het tot en met zondag tot enkele tientallen centimeters verse sneeuw. Naast neerslag kan het af en toe behoorlijk stevig waaien. In de Duitse Alpen vallen de sneeuwhoeveelheden mogelijk wat tegen. Sommige skigebieden met een hoge ligging zijn al geopend of gaan binnenkort open.

Voorlopig is aan neerslag in de Alpen geen gebrek, want ook in de nieuwe week trekken geregeld neerslaggebieden over. Wel draait de wind naar zuidelijke richtingen met een flinke stijging van de sneeuwgrens als gevolg. Het relatief zachte weer in de Alpen lijkt van korte duur te zijn, maar hoelang het precies zacht blijft is nog vrij onzeker.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht