Rampenplan voor wateroverlast in Westhoek

09 november 2023, 10:15

Wateroverlast
Ondergelopen straat in Poperinge. Foto: ANP PHOTO BELGA PETER DECONINCK

Vanwege nog meer regen in de verwachting heeft de gouverneur van West-Vlaanderen het provinciaal rampenplan afgekondigd. Inmiddels is er al een BE-Alert verstuurd om inwoners van Lo-Reninge, Alveringem, Poperinge en Vleteren te waarschuwen.

Er staan buien op het programma, maar de neerslaghoeveelheden overschrijden niet de criteria voor waarschuwingen met vandaag 10-20 mm en in twee dagen 20-40 mm. Maar in Westhoek verwachten de autoriteiten wel veel overlast vanwege de regen in combinatie met regen in Noord-Frankrijk en de eerdere overvloedige regenval. "Dat kan leiden tot overstromingen in het IJzerbekken", zegt Kristof Louagie, woordvoerder van de brandweer Westhoek tegen persbureau Belga. De brandweer raadt bewoners aan om niet de weg op te gaan, auto's op een veilige plek te parkeren, kelder- en deuropeningen te beschermen en gas, elektriciteit en water af te sluiten.

Lees ook ons uitgebreide weerbericht voor heel België.

Waterpeil IJzer

In de Westhoek en de buurt van het IJzerbekken had de brandweer eerder deze week al veel werk door wateroverlast. Een deel van Watou stond blank en er werd preventief gepompt om te proberen het waterpeil van de IJzer onder controle te houden. In Roesbrugge bouwde de brandweer zelfs een preventieve dam met zandzakjes.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht