meteovista

Alles wat je moet weten over de mistral

17 april 2025, 11:05

Weerweetjes
Wielertoeristen op de Mont Ventoux. Foto: Adobe Stock / Tom

De mistral. Wie wel eens in het zuidoosten van Frankrijk komt zal deze wind zeker herkennen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze sterke wind.

De oude Romeinen hadden lang geleden al veel ontzag voor de sterke, soms dagenlang aanhoudende, mistralwind. Ze noemde de wind daarom ‘magistralis’ (meesterlijk). In het Zuid-Frans werd dit ‘mistral’. Italianen en inwoners van Corsica noemen de wind ‘maestrale’.

Zeer sterke noorden- tot noordwestenwind

De mistral is een harde wind, doorgaans windkracht 7 of meer, in het zuidoosten van Frankrijk en gaat gepaard met (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/uur. De wind waait in het gebied tussen de Pyreneeën en de Alpen en uit het noorden tot noordwesten. De mistral is, door de ligging van het Centraal-Massief en de Alpen, vrijwel altijd het sterkst in het Rhônedal. In extreme gevallen kan de mistral daar een zeer zware storm (windkracht 11) opleveren met windstoten boven 150 km/uur.

Op enige hoogte kan de mistral nóg veel harder waaien. Op de top van de Mont Ventoux, een bekende berg uit de Tour de France van ruim 1900 meter hoog, zijn tijdens mistral-situaties wel eens windstoten van meer dan 300 km/uur gemeten.

Scheef gegroeide bomen door mistralwind. Foto: Adobe Stock / Alessandro
Scheef gegroeide bomen door mistralwind. Foto: Adobe Stock / Alessandro

Droge, koude lucht

Het weerbeeld is tijdens een mistral vaak zonnig. De aangevoerde lucht is meestal erg droog en relatief koud. De mistral kan het hele jaar voorkomen, maar waait vaker in de winter en lente dan in de zomer en herfst. Vooral in de winter is het tijdens een mistral voor het gevoel zeer koud en schraal.

Mistral Général en Mistral Local

In de Rhônevallei wordt gesproken van een Mistral Général als de wind door de hoofdvallei waait. Soms zijn er ook vanaf de hellingen van de Rhônevallei sterke valwinden. Dit noemt men de Mistral Local.

Overlast door de mistral

De zeer zware windstoten kunnen schade veroorzaken en gevaarlijke situaties in het verkeer opleveren. Bij een aanhoudende mistral komt de scheepvaart door de Rhône dagenlang stil te liggen en ook het verkeer van zeeschepen rondom de Zuid-Franse havens kan flink verstoord raken. Enkele malen per jaar reikt de mistralwind over de Middellandse Zee tot aan Algerije of Malta en leidt tot overlast voor de scheepvaart door de hoge windsnelheden en de hoge golven.

Daarnaast kan een dagenlang aanhoudende mistral tot psychische overlast leiden. Door de huilende wind wordt de nachtrust verstoord. Mensen zijn het gebied ontvlucht omdat zij gek werden van de regelmatig terugkerende mistralwinden.

Johnny Willemsen
Door Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weerweetjes-nieuws

Meer Weerweetjes-nieuws