De kracht van de zon is deze dagen hoog. Met een hoge zonkracht kan de onbeschermde huid snel verbranden. Wat betekent dit nou eigenlijk en wat kan je er tegen doen? In dit artikel vind je tien tips om niet te verbranden. De belangrijkste les om te onthouden is: Weren, Kleren, Smeren!
In onze weerberichten geven we vaak aan dat je goed moet beschermen als de zonkracht hoog is. De zonkracht is niets anders dan de hoeveelheid ultraviolette straling. De hoeveelheid straling neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat, maar de zonkracht is ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de lucht. In ons land kan de zonkracht variëren tussen 0 en 9. Lees hier alles over de zonkracht.
In de tabel hieronder kun je zien hoe lang (of beter gezegd kort) je onbeschermd de zon in kan.
Hier volgen enkele tips om je te beschermen tegen de zon:
Tip 1: Weren
Mijdt (indien mogelijk) de zon op de felste uren van de dag en zoek de schaduw op. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht het hoogst en kun je snel verbranden. In mei, juni en juli zijn de dagen lang en duurt de periode waarin je snel kan verbranden van 11-16 uur. In het uur voor en na deze periodes kun je ook al verbranden, maar minder snel dan als de zon het hoogst aan de hemel staat. Door de schaduw op te zoeken verbrand je minder snel. In ons weerbericht vertellen we je als de zonkracht hoog is.
Tip 2: Kleren
Ben je midden op de dag in de volle zon aan het werk of aan het recreëren, dan is het belangrijk om je te beschermen. Draag bedekkende kleding die weinig licht doorlaat. Wil je helemaal veilig zijn, draag dan UV-werende kleding. En vergeet natuurlijk je hoed niet, want zo bescherm je jouw hoofd tegen de zon.
Het is verleidelijk om in korte broek en T-shirt te lopen, maar als je snel verbrandt dan is een lange broek en een shirt met lange mouwen beter.
Daarnaast kan je kiezen voor UV-werende kleding. Deze kleding is gemaakt van ademend en rekbaar materiaal wat het zeer comfortabel maakt om te dragen. Ook kan je zwemmen in deze kleding en daarmee voorkom je verbranding terwijl je aan het ontspannen en ronddobberen bent in het zwembad of in de zee. Het sneldrogende materiaal zorgt ervoor dat je niet lang met natte kleding rondloopt nadat je uit het water bent gekomen.
Tip 3: Smeren
Ga je wel de volle zon in voorbeeld een dagje aan het strand of aan het zwembad? Of ga je wandelen of fietsen? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren tegen verbranding. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UV-A filter.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Voor kinderen wordt factor 50 aanbevolen en rondom de langste dag en als je op vakantie bent in Zuid-Europa geldt dat advies voor iedereen. Smeer je elke twee uur opnieuw in. Heb je een duik genomen in het water? Vergeet dan niet opnieuw te smeren. Ook een zogenaamde waterresistente zonnebrandcrème verliest zijn werking geleidelijk.
Tip 4: Laat je huid wennen in de lente
Laat je huid wennen aan de zon. Ga dus in het voorjaar op de eerste warme of zomerse dag niet de hele dag zonnen als je huid nog licht is.
Tip 5: Vergis je niet door de frisse wind
De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Ook op een wisselend bewolkte dag met lage temperaturen kan je makkelijk verbranden als de zonkracht sterk is.
Tip 6: Ook in de schaduw zonnebrandcrème gebruiken
Ook parasols en wolkenvelden beschermen je niet volledig tegen de zon, dus ook in de ‘schaduw’ moet je zonnebrand gebruiken. Indirect zonlicht kan jouw huid in de schaduw namelijk alsnog bereiken. Zou dit niet het geval zijn dan zou het in de schaduw pikkedonker zijn. Zit je onder een klein parasolletje op het strand dan is dit effect nog groter, door extra reflectie van het zonlicht door het strand en het zeewater.
Tip 7: Vergeet je ogen niet
Draag een pet of hoed, zodat er geen direct zonlicht in jouw ogen valt. Een zonnebril beschermt de ogen tegen UV-stralen, mits je een zonnebril koopt met goede UV-filters erin! Zonbescherming voor de ogen is het net zo belangrijk als voor je huid!
Tip 8: Op of nabij het water verbrand je sneller
Lig je op een luchtbedje te dobberen op het water of lig je op het strand, dan kun je veel sneller verbranden. Water, maar ook zand reflecteren het zonlicht en de huid verbrandt hierdoor nog sneller. Extra insmeren is dan ook verstandig. Ook als je uit het water komt, moet je weer smeren, want als je je afdroogt, haal je ook alle zonnebrand er weer af. Ook al is deze zogenaamd ‘waterproof’. Sowieso is het verstandig om elke twee uur te smeren en een goede laag aan te brengen.
Tip 9: Drink voldoende water
Zorg dat je voldoende drinkt, maar ga bewust om met alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten extra en hierdoor verbrand je sneller.
Tip 10: Geniet met mate
Gun je huid ook een dagje rust, dus ga niet elke dag liggen ‘bakken’. Zoals met alles geldt: geniet, maar doe het met mate. Verbranding kan permanente schade aan je huidcellen veroorzaken en het verhoogt de kans op huidkanker. Ook als je niet (zichtbaar) verbrandt kan je huid wel schade oplopen en sneller verouderen.
Bron: Meteovista & Huidfonds Nederland