2014 gaat de boeken in als het warmste jaar ooit. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 11,9 graden in Ukkel werd het oude record van 2011 verbroken. Toen werd het 11,6 graden. Naast warm was het tevens vrij zonnig en aan de droge kant.
Slechts twee keer kouder dan normaal
Dat 2014 het warmste jaar sinds het begin van de metingen is, is niet verwonderlijk. Slechts twee van de twaalf maanden, mei en augustus, verliepen kouder dan normaal. De rest van het jaar was het gemiddeld genomen te warm. De eerste vier maanden hadden het grootste aandeel in het record met temperaturen van zo’n 2-3 graden boven de normaal.
De jaargemiddelde temperatuur ligt normaal rond 10,5 graden. Het was over het hele jaar gezien dus 1,4 graden te warm. Opvallend is dat naast 2014 nog zeven jaren uit het nieuwe millennium in de top-10 van warmste jaren ooit staan. De klimaatverandering is dus, ook in België, duidelijk merkbaar.
De gemiddelde temperatuur in 2014 ten opzichte van de normaal.
Zonnig, maar zomer somber en nat
Met 1634 uur zon tegenover 1544 normaal was 2014 iets zonniger dan gemiddeld het geval is. Dit komt voornamelijk op rekening van de maand maart, toen de zon 197 uur scheen. Dat is een normale hoeveelheid voor een zomermaand, maar niet voor de maand maart.
De zomer was niet uitgesproken zonnig, vooral in juli en augustus liet de zon het afweten. De maand augustus was tevens nat met 136 mm regen en maar liefst 21 neerslagdagen. De zomer in zijn totaliteit was een van de natste ooit en kwam met 355 mm tegenover 225 normaal uit op een 4e plaats.
Over het hele jaar gezien viel 784 mm tegenover 853 normaal. Het jaar was dus, ondanks de natte zomer, aan de droge kant. Het voorjaar en najaar hebben daar een groot aandeel in gehad.