De eerste maand van de meteorologische zomer is meteen warm en droog. Juni sloot zonovergoten en zomers tot lokaal tropisch af. Met 18,1 graden tegen 16,2 normaal is juni 2018 zeer warm. Daarnaast is de huidige maand de droogste junimaand sinds 1976. In Ukkel viel 16 mm tegen 72 normaal. Met 190 zonuren was het een fractie zonniger dan normaal.
De gemiddelde temperatuur van juni is uitgekomen op 18,1 graden. Daarmee is het de op zes na warmste juni sinds 1833. Vorig jaar hadden we met 19,2 graden zelfs de op één na warmste juni ooit gemeten.
Veel zachte nachten
Het temperatuurverloop kende weinig extremen. Op 30 juni werd in Ukkel de hoogste temperatuur gemeten met 29,7 graden. Tot een tropische dag kwam het dus net niet op het hoofdstation. Op andere plaatsen gebeurde dat wel, in Lobbes (Henegouwen) werd het zelfs 31,3 graden!
De hoge maandgemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt door veel zachte nachten. Tijdens ongeveer de helft van de nachten lag de minimumtemperatuur rond 15 graden. Slechts op een paar nachten werd het kouder dan 10 graden. De laagste temperatuur in Ukkel werd gemeten op de 23e met 6,9 graden. Op 14 juni werd het in Elsenborn (Oostkantons) 1,8 graden. Ondanks de overwegend zachte nachten werd toch lokaal vorst aan de grond waargenomen. Zo was het in de vroege ochtend van 23 juni -2,0 graden in Retie (Antwerpen. Op 26 juni kwam het in de Kempen lokaal weer tot vorst aan de grond.
De maand telt maar liefst 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 16 normaal. Het kwam in Ukkel tot 7 zomerse dagen. Normaal bereikt de temperatuur 5 keer de 25 graden. Tot tropische warmte is het niet gekomen. Gemiddeld komt het eens in de twee jaar tot tropische temperaturen in Ukkel (minstens 30 graden op de thermometer). Vorig jaar telde juni maar liefst 4 tropische dagen!
Sinds 1887 niet zo weinig neerslagdagen in Ukkel
In 42 jaar is juni niet zo droog geweest als dit jaar. Daarbij kwam het regionaal alleen op 1, 6, 7 en 9 t/m 11 juni tot zware buien. In Ukkel viel slechts op 4 dagen neerslag en dat is een record samen met juni 1887! In 1976 viel met 12 mm nog wat minder neerslag dan dit jaar, maar deze neerslag viel over 5 dagen.
Aan de kust viel slechts 1 mm en daarmee was juni daar recorddroog! In het westen, centrum en noorden viel op de meeste plaatsen minder dan 20 mm. In de Ardennen was het wat minder droog. De meeste regen viel in Belgisch Lotharingen. Met 100 tot 145 mm was het daar zelfs een natte zomermaand! In het zuiden is geen sprake van een groot neerslagtekort, maar dit geldt wel voor het westen, noorden en het centrum. Op veel plaatsen is een neerslagtekort van 200-250 mm! Zo’n neerslagtekort aan het begin van juli komt minder dan eens per 50 jaar voor.
Lokaal veel neerslag door korte en hevige buien
Op 1 juni viel ten zuiden van Samber en Maas op veel plaatsen meer dan 25 mm. In Elsenborn kwam 38 mm naar beneden, bijna de halve maandsom! Op 6 juni viel in het zuiden flink wat neerslag. In Humain (Luxemburg) viel 27 mm. Op 7 juni kwam in Semmerzake (Oost-Vlaanderen) 72 mm naar beneden, de hele maandsom! Ook op andere plekken kwam het zeer lokaal tot veel water.
Op 9 en 10 juni trokken flinke buien over de Gaumestreek, lokaal viel 30 mm. Op 11 juni werd langs de Franse grens zelfs ruim 40 mm afgetapt! Deze dagen bleef het in de rest van het land droog en hierna viel vrijwel geen neerslag meer. In Ukkel viel vanaf 15 juni geen meetbare neerslag.
Iets zonniger dan normaal, eerste helft vaak bewolkt
Zonnige dagen en dagen met wolkenvelden wisselden elkaar af. Tot 20 juni waren er veel overwegend bewolkte dagen. De stroming was vaak noordwestelijk en vanaf de Noordzee en Nederland trokken uitgestrekte wolkenvelden over het land. Daarna werd het flink zonniger en de laatste vijf dagen van de maand waren zelfs helemaal zonnig! Aan zee scheen de zon nog wat vaker dan in het binnenland, maar de temperatuur bleef door zeewind juist achter.
Foto: Bart Goudeseune.