Met gemiddeld 17,5 graden verliep juni ruim een graad warmer dan normaal. Er waren twee duidelijke wamtepieken, één aan het begin en één tegen het eind van de maand. Deze werden afgesloten met stevige regen- en onweersbuien. Hierdoor was het zowel warm als regionaal nat. Vooral in het midden en zuiden was het juist droger dan normaal en de maand verliep bovengemiddeld zonnig.
De maand juni verliep warmer dan normaal met in Ukkel gemiddeld 17,5 graden. Gemiddeld is het op het hoofdstation 16,2 graden. De warmte was niet uitzonderlijk en juni 2020 valt dan ook buiten de top-10 warmste junimaanden. Vorig jaar verliep deze eerste zomermaand nog veel warmer met gemiddeld 18,5 graden en was daarmee de op vijf na warmste ooit gemeten. De maand begon zomers, maar het weer sloeg vrij snel om. De maximumtemperatuur daalde van 27,6 graden op 2 juni naar 14,5 graden op 4 juni. Die vierde dag was daarmee de koudste dag van de maand.
Geen officiële tropische dag
Na een koele periode van een week werd het tijdelijk weer zomers. Daarna was de temperatuur vrij normaal en van 23 tot 26 juni hadden we de warmste periode van de maand. Met 29,9 graden als hoogste waarde in Ukkel op 25 juni hadden we net geen officiële tropische dag. Op veel andere plaatsen werd het de 24e wel 30-31 graden. In Izegem, Lobbes en Herhet werd het op die dag met 31,7 graden het warmst. Ook op 25 juni werd het op grote schaal 30 graden. De 26e was voornamelijk in Antwerpen en Limburg nog sprake van tropische warmste. In het zuiden was het minder warm door wolkenvelden en in de loop van de dag had het hele land te maken met onweersbuien. Daarvoor was een waarschuwing van kracht. Ook op de 27e kwam onweer voor.
Te droog en regionaal juist nat
In juni kwam het regelmatig tot buien. Op het hoofdstation viel op 13 dagen regen, terwijl dat er normaal 15 zijn. Met 59,2 mm regen tegenover 71,8 mm normaal was het in het midden van het land iets droger dan normaal, maar door het buiige karakter zijn de verschillen groot. In het oosten van Oost-Vlaanderen en het westen van Antwerpen is veel neerslag gevallen met zo’n 90-100 mm en een enkele uitschieter daarboven. Op 17 juni kwamen vooral in het noordwesten en westen van het land zware buien voor en doordat deze nauwelijks verplaatsten ontstond wateroverlast. Op veel plaatsen viel 30-50 mm in korte tijd en daarvoor gold code oranje. Limburg en Luik hadden ook flink wat neerslag te verwerken met 90-100 mm en in de Hoge Venen meer dan 130 mm. Delen van Henegouwen, Namen en Waals-Brabant hadden juist minder neerslag. Er viel 40-60 mm en dat is 50-80% van de normale hoeveelheid.
Bovengemiddeld zonnig
Doordat de neerslag voornamelijk viel door (stevige) buien was er ook genoeg ruimte voor zonneschijn. Met 212 uur heeft de zon in Ukkel 24 uur langer geschenen dan in een gemiddelde junimaand. Dit zonnige karakter zien we in de hele noordelijke helft van het land. Foto: Jannes Wiersema