Deze julimaand stond in het teken van noodweer in delen van België. Op sommige plaatsen werd een enorme hoeveelheid regen gemeten en oude records werden gebroken. Door het slechte weer voelt de zomer ver weg, maar is dat ook echt zo? In dit overzicht zetten wij alle bijzonderheden van de afgelopen maand voor je op een rijtje.
Na een warme junimaand kwam de zomer in juli maar niet op gang. De gemiddelde temperatuur kwam op het hoofdstation in Ukkel met 17,9 graden ruim onder het gemiddelde van 18,7 graden uit. Niet één dag was het warmer dan 30 graden en ook de zomerse dagen, met meer dan 25 graden op de thermometer, waren in de minderheid. Slechts drie keer werd het in Ukkel warmer dan 25 graden. Normaalgesproken telt juli tien zomerse dagen en twee tropische dagen. In 2017 hadden we voor het laatst een julimaand zonder tropische dag.
Verloop van de maximum- en minimumtemperatuur in juli
De warmste dag was 18 juli met een maximumtemperatuur van 26,5 graden. Elders was het net een stukje warmer. In Zele, Korbeek-Lo en Dilbeek steeg het kwik naar 28,4 graden. Tijdens heldere nachten daalde de temperatuur richting 10 graden. In Ukkel werd het koudste moment gelijk op de eerste dag van de maand genoteerd met minima van 11,4 graden. Op 21 juli daalde temperatuur in de Oostkantons ruim onder 10 graden. In de buurt van Malmedy, in Elsenborn, koelde het af naar 5,3 graden.
Vrij koel en somber ondanks zonnig intermezzo
De hoogste temperaturen kwamen voor in de periode rond 20 juli. Toen scheen de zon ook het vaakst en konden we genieten van aangenaam zomerweer. Toch valt ook de hoeveelheid zonuren lager uit dan we de afgelopen jaren van juli gewend zijn. In Ukkel scheen de zon 172 uur en dat is ongeveer 30 uur minder dan het gemiddelde voor juli. Zelfs in april, mei en juni scheen de zon vaker! Op het strand was het geregeld beter toeven en in de kuststrook had de zon vaak betere papieren, maar ook hier bleef het aantal zonuren steken onder het gemiddelde.
Op de meeste dagen was de zon in juli wel een paar uur te zien.
Extreme regenval in Hoog-België
Naast een vrij koel en somber verloop stond afgelopen juli in het teken van noodweer. Vooral in Namen, Luik en Luxemburg zorgde een gebied met zware buien voor aanhoudende plensregens. Plaatselijk viel een recordhoeveelheid regen en door het overvloedige water traden rivieren en stroompjes buiten hun oevers met enorme schade tot gevolg. Op 14 juli werd in Hockai maar liefst 179 millimeter regen gemeten. In een gemiddelde julimaand valt in België 79,6 millimeter. Dat is dus ruim twee keer een maandsom in één dag!
De meeste neerslag in Ukkel viel op 15 juli. De regenmeter verzamelde bijna 60 millimeter.
Nieuw record door noodweer
Ook in Ukkel was het ronduit regenachtig. Op 15 juli verzamelde de regenmeter 58,9 millimeter. Die paar grijze en regenachtige dagen zorgden voor een dip in de temperatuur en hoeveelheid zonuren. In de hele julimaand viel in totaal viel 166,5 millimeter regen en daarmee werd het vorige record uit het jaar 2000 van 133,8 millimeter ruim gebroken. Het absolute record stamt uit 1942 toen in juli 196,5 millimeter regen viel. Niet overal kwam het tot noodweer en in het westen van Vlaanderen was het juist iets droger dan gemiddeld.
Het weer in augustus houd je bij via het meest uitgebreide weerbericht van België en in het Meteovista-nieuwsblog.
Bekijk hier de weeroverzichten van de afgelopen tijd.
Hoofdfoto: Marijke Broothaers