De winter van 2021-2022 verliep zachter dan normaal. De temperatuur komt met 5,5 graden ruim boven het gemiddelde van 4,1 graden uit. Vooral in februari was het erg onstuimig met veel wind en regen. Er viel in totaal deze winter ongeveer 30 millimeter regen meer dan normaal. December en januari verliepen rustiger, maar wel erg somber. Het zonnige slot van februari zorgt uiteindelijk voor een gemiddeld aantal zonuren.
Alle drie de wintermaanden verliepen zachter dan normaal. In december was het tijdens de periode rond kerst wel koud met vorst in de nachten, maar de maand sloot af met recordhoge temperaturen. Op 30 december werd het in Ukkel maar liefst 14,2 graden. In Bassevelde en Brasschaat steeg het kwik zelfs naar 15,8 graden. Die nacht koelde het op het hoofdstation niet verder af dan 12,8 graden en dit is de hoogste minimumtemperatuur in december ooit gemeten. Door die recordhoge temperaturen lag de maandgemiddelde temperatuur in december met 5,6 graden ruim boven de gebruikelijke 4,2 graden.

Nieuwjaarsdag was met 14,3 graden in Ukkel ook gelijk de warmste dag van de hele januarimaand. Net als op 31 december werd ergens in ons land een maximumtemperatuur van 15 graden gemeten. In Begijnendijk werd het 15,6 graden. Daarna volgde en koudere periode, maar alsnog kwam de maandgemiddelde temperatuur met 4,3 graden boven de normaal van 3,7 graden voor januari uit.
Winter zachter dan normaal
Februari is qua temperatuur de koploper deze winter. De gemiddelde temperatuur lag maar liefst 2,5 graden boven de normale waarde. Met al deze zachte maanden achter elkaar is het ook geen verrassing dat de gemiddelde temperatuur deze winter met 5,5 graden boven de gebruikelijke waarden van 4,1 graden uitkomt.

Kletsnat in de natuur
Niet alleen qua temperatuur heeft februari de hoofdrol deze winter, het is relatief ook de natste maand deze maand. December verliep ook kletsnat met bijna 100 millimeter regen. Alleen januari verliep iets droger dan normaal. Tijdens de winter viel in Ukkel in totaal 259 millimeter neerslag. Normaliter komt de neerslagsom net iets onder 230 millimeter uit. Al dat regenwater zorgde ervoor dat de bodem verzadigd raakte en plassen water op de weilanden en in de bossen ontstonden.

Sneeuw beperkt tot hogere landsdelen
Naast regendruppels kwamen er af en toe ook sneeuwvlokken uit de lucht gedwarreld. Op 2 januari sneeuwde het in Ukkel en de volgende ochtend lag er nog een dun sneeuwdek van grofweg één centimeter dik. In Hoog-België was het vaker winters en sneeuwde het vooral halverwege december geregeld. De uitzonderlijk hoge temperaturen van eind december liet de sneeuw wel in rap tempo smelten. Daarna beperkte de sneeuw zich hoofdzakelijk tot de Hoge Venen. Alleen op 8 januari was het in de lagere landsdelen tijdelijk wit. Het dikste pak sneeuw deze winter was in Mont-Rigi te vinden: 29 centimeter.

Grijs en grauw
December en januari stonden in het teken van rustig weer, maar daar hoorde veel bewolking bij waar de zon maar met moeite doorheen wist te breken. Beide maanden verliepen dan ook somberder dan normaal. December was veruit de somberste maand met totaal net iets minder dan 30 uur zonneschijn. Daarmee werd zelfs een plekje in de top-5 somberste decembermaanden bemachtigd. In januari was de zon iets vaker van de partij, maar ook deze maand kwam het aantal zonuren onder het gemiddelde uit.

Vooral het laatste deel van januari was bijna ‘zonloos’ te noemen. Tussen 21 en 31 januari waren er maar liefst acht dagen waarop de zon in Ukkel geen enkele minuut heeft geschenen. Na een onstuimige periode met als hoogtepunt storm Eunice keerde de rust eind februari terug in de atmosfeer met een paar zonovergoten dagen. Februari is de enige maand deze winter meer zon dan normaal. De totale hoeveelheid zonuren komt deze winter door dat zonnige slotstuk alsnog rond het gemiddelde van 180 uur uit.