Na een recordwarme en recordzonnige junimaand trapte juli uit een ander vaatje. Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden tegen 18,7 normaal was de temperatuur vrij gebruikelijk. De zon scheen iets minder dan gebruikelijk met 185 uur tegen 203 normaal. Dit ging vaak gepaard met veel buien of regengebieden. Door dit wisselvallige weerbeeld verliep de maand uiteindelijk kletsnat. Er viel gemiddeld 131 mm tegen 77 mm normaal.
Afgelopen maand was de zomer ver te zoeken. Niet vanwege de temperatuur, want die was vrij normaal voor een julimaand. Vooral de vele dagen met neerslag zorgde ervoor dat het gevoel van een lekkere zomermaand soms ver te zoeken was. De tweede helft van juli verliep ronduit wisselvallig met geregeld stevige buien of regengebieden die over het land trokken. Uiteindelijk zijn we dan ook op een plek drie beland van natste julimaanden ooit gemeten.
Vrij normale temperaturen
Van hittegolven, zoals we die in juni nog hebben meegemaakt, was geen sprake. De tweede week van juli verliep iets warmer dan gebruikelijk met vooral in het eerste weekend zeer hoge temperaturen. Op 8 juli werd het in bijna heel het land tropisch heet. Zowel in Ukkel als landelijk gezien werd de hoogste temperatuur van deze maand op die dag behaald. In Ukkel steeg de temperatuur naar 32,1 graden en in Westmalle werd een maximumtemperatuur van 34,4 graden genoteerd.
De rest van de maand lag de temperatuur in Ukkel onder de gemiddelde waarden. Toch ligt het uiteindelijke gemiddelde niet ver van de norm. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,4 graden tegen 18,7 normaal.
De laagste minimumtemperatuur werd gemeten op 22 juli in Sankt Vith en bedroeg 3,8 graden. In Ukkel was de laagste temperatuur 10,7 graden en werd genoteerd op 18 juli.
Weinig zomerse dagen
De zomerse 25 graden werd slechts 7 keer gehaald op het hoofdstation en het kwam hier één keer tot een tropische 30 graden. Vorige maand werd het maar liefst 17 keer zomers warm, maar dit was dan ook de warmste junimaand ooit gemeten.
Veel bewolking en kletsnat
Een doorstaande westen- tot zuidwestenwind zorgde regelmatig voor de aanvoer van buien of neerslaggebieden richting ons land. Hierdoor bleef de zon regelmatig achter de wolken verstopt. In totaal scheen de zon 185 uur, tegenover zo’n 203 uur normaal. Er was geen één dag waarbij we te maken hadden met een volledige heldere hemel. Dit is slechts vijf keer eerder voorgekomen.
Vooral de laatste twee weken verliepen uitzonderlijk nat. In Ukkel viel de laatste 10 dagen (21-31 juli) maar liefst 91,4 mm neerslag, meer dan twee keer zoveel dan wat er in de rest van de maand viel. Dit is dan ook meteen een recordhoeveelheid voor die periode. Het vorige record stond op 66,8 mm in 1993. Ook de dagen waarop de neerslag viel is een record. Het kwam maar liefst 21 dagen tot neerslag in Ukkel. Het vorige record stond op 20 dagen en dateerde uit 1993, 2000, 2008, 2009 en 2011.
De minste neerslag viel in de kustgebieden. Hier bedroeg de hoeveelheid 60 tot 90 mm wat ongeveer rond de normale hoeveelheid is. In het zuidoosten van het land viel de meeste neerslag. Lokaal liepen de hoeveelheden hier op tot ruim 160 mm.
Uiteindelijk verliep de maand juli dus behoorlijk nat. De gemiddelde neerslag bedroeg 131 mm tegen 77 normaal. Daarmee komen we in de buurt van het record uit 2021. Toen viel er gemiddeld 166,5 mm in ons land.