Augustus 2024: wederom een kletsnatte maand

02 september 2024, 13:16

Weeroverzichten
Stevig onweer na een tropische zomerdag. Foto: Wouter van Bernebeek

Augustus was een warme maand met een gemiddelde temperatuur van 19,8 graden tegen 18,4 normaal. Het aantal zonuren kwam uit op 235 uur tegen 192 normaal. Ondanks dat het vaak warm en zonnig zomerweer was het wederom een kletsnatte maand. Het is alweer de elfde achtereenvolgende maand die natter was dan normaal. In Ukkel viel deze maand maar liefst 153 mm tegen 87 normaal.

Ondanks een kletsnatte start van de maand augustus was het deze maand vaak zomers in het land. De temperatuur viel hoog uit en in combinatie met flink wat zon was het vaak heerlijk weer om erop uit te trekken. De gemiddelde temperatuur in Ukkel kwam uiteindelijk uit op 19,8 graden tegen 18,4 normaal. Dat is nog ruim onder de hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten in augustus. In 2022 was de gemiddelde temperatuur maar liefst 21,4 graden.

De hoogste temperatuur deze maand werd gemeten op 12 augustus. Toen werd het in Ukkel maar liefst 34 graden. De landelijk hoogste temperatuur werd op 12 augustus genoteerd met in Zele 36,0 graden. Op 26 augustus daalde de temperatuur in Elsenborn naar 3,6 graden.

Veel ruimte voor de zon

De zonnepanelen hebben een productieve maand achter de rug en ook menig zonliefhebber mocht deze maand zeker niet klagen. De zon zagen we vaak in de warmere periode in het midden van de maand. Ukkel telde in totaal 235 zonuren. In een normale augustusmaand schijnt de zon in Ukkel 192 uur. Op 16 augustus zagen we de zon helemaal niet op het hoofdstation. Alle andere dagen was de zon wel te zien en op sommige dagen was het bijna de hele dag zonovergoten. In het binnenland was het op veel plaatsen somberder dan normaal. Aan de kust scheen de zon net wat vaker dan gemiddeld.

Wederom kletsnat, maar ook vaak droog

Voor de elfde opeenvolgende maand hebben we een kletsnatte maand achter de rug. Het vorige absolute record dateerde van 1905. Van maart tot en met oktober 1905 was het acht maanden opeenvolgend te nat. Toch is deze maand niet helemaal te vergelijken met andere maanden eerder dit jaar, aangezien de droge momenten deze augustus toch wel echt de overhand hadden.

Dat de maand wederom zo nat is afgesloten is voornamelijk te wijten aan de kletsnatte start van de maand. Op zowel 1 als 2 augustus trokken namelijk stevige regen- en onweersbuien over het land die in een relatief korte tijd heel veel regenwater achterlieten. In Ukkel viel op de eerste dag van de maand 41 mm. De rest van de maand kwam het zo nu en dan nog wel tot een enkele (onweers)bui, maar het was ook vaak droog en zonnig. De regenmeters waren aan het einde van de maand uiteindelijk gevuld met 153 mm tegen 87 normaal.

Meer overzichten vind je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog