Juli was een vrij normale maand, maar wederom te nat

01 augustus 2024, 13:42

Weeroverzichten
Gezelligheid op de camping. Foto: Henk Straatman

Met een gemiddelde temperatuur van 18,9 graden tegen 18,7 normaal was de temperatuur redelijk gebruikelijk. Ook het aantal zonuren lag dicht bij de norm met 198 uur tegen 203 normaal. Wel was het opnieuw een kletsnatte maand. Voor de tiende achtereenvolgende maand was het natter dan normaal. In Ukkel viel 92 mm tegen 77 normaal.

De temperatuur lag gedurende de maand steeds rond gemiddelde waarden. De gemiddelde temperatuur is dan ook uitgekomen op 18,9 graden tegen 18,7 normaal. De hoogste temperatuur werd in Ukkel op 30 juli genoteerd. Het werd toen 31,0 graden en daarmee was het de eerste tropische dag van het jaar. De landelijk hoogste waarden werd ook op die dag genoteerd. In Buggenhout werd het 33,4 graden.

De nachtelijke temperatuur bleef boven 10 graden. Op 7 juli daalde de temperatuur in Ukkel naar 10,6 graden. Sinds het begin van de metingen was het de achttiende keer dat de temperatuur boven 10 graden bleef. In deze eeuw is dat nu al de elfde keer. De landelijk laagste temperatuur werd op 7 juli in Sankt Vith genoteerd. Het koelde af naar 3,6 graden.

Tiende opeenvolgende te natte maand

Met op 9 juli al 42 en op 12 juli 37 millimeter in een etmaal was het snel duidelijk dat het wederom een natte maand zou zijn. In totaal viel er deze maand in Ukkel 97 mm tegen 77 normaal. Voor de tiende achtereenvolgende maand was het natter dan gebruikelijk. Het vorige record was in acht achtereenvolgende maanden en werd gemeten in 1905.

Op 9 juli viel in Ukkel de meeste neerslag, maar landelijk gezien was de laatste dag van de maand het natst. In Herinnes viel 65 mm. Nagenoeg overal was het natter dan normaal. De meeste neerslag viel in de omgeving van Doornik, de minste in de regio Gileppe en Warche. Op negen dagen werd onweer waargenomen tegen dertien normaal.

Gebruikelijk aantal zonuren

De totale zonneschijnduur is in Ukkel uitgekomen op 198 uur. Dat is heel gebruikelijk, want normaal schijnt de zon 203 uur. De zonnigste julimaand was juli 2006 met in totaal 314 uur. In het jaar 2000 scheen de zon in de zevende maand van het jaar slechts 92 uur.

Meer overzichten vind je hier.