meteovista

Dit zijn de tijden van zonsopkomst en zonsondergang tijdens de ramadan 2025

05 februari 2025, 14:50

Tijd en seizoenen

Voor moslims staat de ramadan weer voor de deur. Een periode van 30 dagen waarin gevast wordt. Maar wanneer begint deze periode precies en hoe lang mag er niet gegeten en gedronken worden? Bekijk hier de tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor de ramadan 2025 in België.

De ramadan begint dit jaar op vrijdagavond 28 februari bij zonsondergang en duurt tot en met zaterdag 29 maart. Vrijdagavond 28 februari is het nieuwe maan. De dag daarna begint het vasten. Vanaf 1 tot en met 29 maart wordt tussen zonsopkomst en zonsondergang, door moslims die aan de ramadan meedoen, niets gegeten en gedronken.

Hieronder zie je de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang voor Brussel. In het oosten komt de zon een paar minuten eerder op en gaat ze een paar minuten eerder onder en in het westen zijn deze tijden juist wat later.

Tijden Ramadan België 2025

Vastentijd neemt snel toe

Aan het begin van de vastenmaand duurt de daglichtperiode ongeveer 10 uur en 57 minuten, maar de dagen lengen snel in maart. Naarmate de maand vordert worden de dagen steeds langer en zal er ’s ochtends vroeger gegeten moeten worden en ’s avonds later. Op 29 maart komt de zon al rond half zeven op en gaat ze tien over zeven ’s avonds pas onder. Er wordt dan 12 uur en 44 minuten gevast.

Wanneer valt de ramadan?

De data van de ramadan zijn elk jaar anders en worden bepaald op basis van de maankalender. De islamitische kalender volgt niet de zon, maar de maan. Een zonnejaar duurt 365 of 366 dagen, terwijl een maanjaar 354 dagen duurt. Een zogenaamde maanmaand heeft een duur van 29,5 dagen. Ramadan wordt altijd gehouden in de negende maand van het maanjaar, na het zien van de nieuwe maan.

Sommige moslims baseren zich op de astronomische kalender en houden aan dat ramadan begint na de nacht waarin het nieuwe maan is. Anderen houden aan dat er al een kleine sikkel van de ‘nieuwe maan’ gezien moet zijn.

Sikkel van de nieuwe maan. Foto: Adobe Stock / Daniel Perez Sierra / Wirestock.
Sikkel van de nieuwe maan. Foto: Adobe Stock / Daniel Perez Sierra / Wirestock.

Door het verschil van 11 of 12 dagen tussen het maanjaar en onze zonkalender schuift de datum dus telkens iets naar voren. De komende jaren valt ramadan dus steeds eerder in de winter en daarmee wordt de daglichtperiode korter en het vasten makkelijker. In 2030 valt ramadan samen met kerst.

De vastenperiode duurt 29 dagen en eindigt als het weer nieuwe maan is, daarna is het tijd voor het Suikerfeest. Dit jaar wordt het Suikerfeest dus gevierd op 30 maart. Alles staat dan van zonsopkomst tot zonsondergang in het teken van lekker eten.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht