Bijna 200 doden in Vietnam na tyfoon Yagi

12 september 2024, 09:40

Orkanen
Overstromingen door tyfoon Yagi, Hanoi, 11 september 2024. Foto via ANP / EPA/LUONG THAI LINH

Het aantal doden nadat tyfoon Yagi door het noorden van Vietnam raasde en ernstige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte, is opgelopen tot 197, meldt de Vietnamese regering donderdag. Ongeveer 128 mensen worden nog vermist.

Het aantal gewonden ligt rond de 800. Door de storm is meer dan 250.000 hectare aan gewassen vernield, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw. Yagi, die zaterdag aan land kwam met windsnelheden van 149 kilometer per uur, vernielde ook bruggen, woningen en fabrieken.

De Rode Rivier bereikte in Hanoi het hoogste peil in zeker twintig jaar. Verschillende stadsdistricten staan er donderdag nog steeds onder water. Het waterpeil zou tot zeker vrijdag onveranderd blijven. De autoriteiten in de hoofdstad evacueerden duizenden mensen die dicht bij de rivier wonen.

Grote overlast in een groot gebied

Yagi was de sterkste storm die Azië dit jaar trof. Voordat de tyfoon in Vietnam aan land kwam en vervolgens afzwakte, vielen er al doden in China en op de Filipijnen. De storm veroorzaakte ook problemen in Laos, Thailand en Myanmar. Verschillende landen, waaronder Japan, Australië en de Verenigde Staten, hebben hulp voor Vietnam aangekondigd.

Lees al ons nieuws over orkanen en tyfonen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht