Ben jij al flink aan het snotteren door hooikoorts? Zet je dan schrap voor meer overlast! Door het warme weer tot dusver in mei zijn al steeds meer grassoorten tot bloei gekomen en tijdens het pinksterweekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Lees hier hoeveel overlast je kan verwachten en of buien de lucht soms nog schoonspoelen.
Normaal gesproken begint de periode waarin het gras massaal bloeit eind mei of begin juni. Deze periode houdt dan meestal ruim een maand aan. Nu begint deze periode dus al halverwege mei. Hoelang de piekperiode zal duren is afhankelijk van de weersomstandigheden. Met normale tot bovennormale temperaturen zal het piekseizoen eind juni voorbij zijn, maar mocht er nog een periode van kouder weer volgen dan vertraagd de bloei en duurt de piekperiode langer. In dat geval kun je langer flinke klachten ondervinden. Ook na de piekperiode bloeien er nog grassen, maar er bloeien dan minder soorten tegelijk. Hierdoor neemt de overlast dan wat af.
Volg het in ons hooikoortsweerbericht.
Dit jaar hadden we een zeer vroege start van het graspollenseizoen met de eerste bloeiende grote vossenstaarten al halverwege april. Daarmee was er kans dat de piekperiode van het graspollenseizoen al begin mei zou starten, maar twee koude weken in april hebben de ontwikkeling van het gras afgeremd. Met de terugkeer van de warmte vanaf eind april is de groei en bloei van het gras weer verder gestimuleerd. Inmiddels bloeien al meerdere grassoorten en later deze week zal het gras nog massaler in bloei komen. Houd dus rekening met een toename van jouw hooikoortsklachten.
Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en is verreweg de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten. De piek van het graspollenseizoen is dus ook de piek van het hele hooikoortsseizoen. Ongeveer een miljoen Belgen hebben een graspollenallergie. Deze tips tegen hooikoorts kunnen je helpen om jouw hooikoortsklachten te verminderen.
Bloeiende bijvoet veroorzaakt in zomervakantie meeste klachten
Inmiddels bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Sommige mensen zijn hier allergisch voor, maar veel meer mensen hebben last van de bijvoet. Deze komt meestal in de zomervakantieperiode tot bloei en veroorzaakt dan bij flink wat mensen klachten. Daarna volgt in augustus en september nog de bloei van de ambrosia. Deze bloeit zeer lokaal, maar kan wel hevige klachten veroorzaken die vergelijkbaar zijn met graspollen.
Lees ook: Zo verloopt het hooikoortsseizoen
Regen gunstig of ongunstig?
Hoeveel overlast je in de piekperiode exact zal ondervinden hangt af van het weerbeeld. Tijdens het pinksterweekend is er kans op buien. Dit heeft als voordeel dat de lucht wordt schoongespoeld, maar het effect is slechts tijdelijk en lokaal. Zodra het weer droog is produceren planten nieuw pollen en wordt pollen vanuit de omgeving aangevoerd. Alleen als het regionaal langdurig regent kan echt opgelucht adem worden gehaald.
Tegelijkertijd zorgt regen ervoor dat de bovenste laag van de bodem heel vochtig blijft. Dit stimuleert de groei en bloei van het gras. In eerdere jaren zagen we soms de overlast in het piekseizoen plotseling afnemen, doordat gras na een lange periode zonder regen verdroogde. Gras wortelt ondiep en heeft als eerste last van droogte. De afgelopen maanden is zoveel regen gevallen dat van droogte voorlopig zeker geen sprake is, maar de bovenste laag van de bodem kan bij aanhoudend droog, zonnig en warm weer toch snel uitdrogen. Voorlopig toont de verwachting echter wisselvallig lenteweer, waarbij tijdens droge momenten veel hooikoortsklachten kunnen worden ondervonden.
Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?