meteovista

Onderzeese eruptie draagt bij aan recordtemperaturen

15 september 2023, 14:24

Klimaatverandering
Tonga. Foto: ANP / EPA / POIS CHRISTOPHER SZUMLANSKI/AUSTRALIAN DEFENCE FORCE HANDOUT

Wetenschappers wijten de recordtemperaturen dit jaar deels aan een ongebruikelijke boosdoener: een onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan vorig jaar.

Terwijl de meeste grote uitbarstingen de planeet afkoelen met een waas die de zon verduistert, blies de onderzeese vulkaan in januari 2022 het equivalent van 60.000 Olympische zwembaden water de stratosfeer in, hoog boven de planeet. Extra waterdamp in de atmosfeer versterkt het broeikaseffect.

"De meeste vulkanen zullen een afkoelend effect hebben," zegt Peter Thorne, professor klimaatwetenschappen aan de Maynooth University in Ierland. De Tongaanse vulkaan "is een uitzondering op de regel en een belangrijke wild card die we nog niet eerder hebben gezien".

Meer onderzoek belangrijk

Onderzoek naar vulkanen is volgens wetenschappers van vitaal belang om te bepalen in hoeverre uitbarstingen kortstondig de langetermijntrend van de opwarming van de aarde kunnen beïnvloeden.

De periode juni-augustus van dit jaar was wereldwijd de warmste ooit gemeten met hittegolven van Japan tot de Verenigde Staten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht