Koraal Great Barrier Reef geraakt door ernstigste verbleking ooit

17 april 2024, 11:34

Klimaatverandering
Een duiker bij het Great Barrier Reef. Foto: ANP / DAVID GRAY / AFP

Het Great Barrier Reef in Australië heeft te kampen met een van de ernstigste koraalverblekingen ooit. De Great Barrier Marine Park Authority, die instelling die het koraalrif beheert, maakte woensdag bekend dat 73 procent van het onderzochte koraal is beschadigd.

Koraalverbleking treedt op wanneer de watertemperatuur meer dan een graad Celsius stijgt. De algen die zorgen voor de kleur van het koraal worden door de hogere temperaturen verdreven, waardoor het koraal uiteindelijk wit kleurt. De huidige massaverbleking als gevolg van de stijging van de watertemperatuur, veroorzaakt door de klimaatverandering, is de vijfde in acht jaar. Uit luchtwaarnemingen blijkt dat ongeveer zeshonderd riffen zijn verbleekt.

Tien procent van het gebied geldt als extreem verbleekt. Daarvan is sprake als meer dan 90 procent van de koralen is getroffen en waarschijnlijk niet zal overleven. Hoewel riffen zich kunnen herstellen van verbleking, wordt de periode tussen twee verblekingen steeds korter. Aangezien de aarde blijft opwarmen, voorspellen wetenschappers dat door het verbleken de koraalbedekking wereldwijd met 95 procent zal afnemen als de temperaturen met ongeveer twee graden stijgen.

Opwarmen

Maandag maakte de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nog bekend dat koralen wereldwijd voor de tweede keer in tien jaar zo sterk verbleken. "Aangezien de oceanen wereldwijd blijven opwarmen, verbleekt het koraal steeds vaker en ernstiger," aldus de NOAA.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich 2300 kilometer uit voor de noordoostelijke kust van Australië en vormt het leefgebied van meer dan zeshonderd soorten koraal en 1625 vissoorten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht