Weekendverwachting: afscheid van zomers weer?

27 juni 2024, 11:05

Weekendverwachting
Eerst is het zonnig, maar later komen stevige buien tot ontwikkeling. Foto: Joan Vos

Het zomerse weerbeeld van deze week laten we komend weekend achter ons. Maar hoe warm wordt het precies, en blijft het wel droog? Alles over het weer van komend weekend lees je in dit weekendweerbericht.

Het is tot nu toe een zonnige week in België en ook vanmiddag kunnen we lange tijd genieten van de zon. Het wordt op veel plaatsen opnieuw zomers warm met maxima tussen 24 en 29 graden. Morgen zien we een omslag in het weer en daalt de temperatuur enkele graden. Meer over het weer van vandaag en morgen lees je in het uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: eerst zonnig, later buien

Het weekend begint op veel plaatsen nog met aangenaam zomerweer. Langs de kust stijgt het kwik tot 20 à 22 graden en in het centrum wordt het een graad of 24. In het oosten van het land komende de temperaturen nog net iets hoger uit en kan het zelfs zomers warm worden met maxima rond 25 graden. Hierbij waait een zwakke en later matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Op veel plaatsen is ook de zon nog enige uren te zien en is het nog heerlijk weer om buiten te zijn. Smeer je goed in als je van plan bent lang in de zon te zijn, want de zonkracht is in deze tijd van het jaar nog erg sterk. Lees ook: Wat is de kracht van de zon?

In de loop van de dag ontwikkelen verspreid over het land stapelwolken. Aan het eind van de namiddag en begin van de avond groeien deze wolken, voornamelijk in de Ardennen, door tot stevige regen- en onweersbuien. Er kan hierbij veel regen vallen in korte tijd, wat lokaal kan leiden tot wateroverlast. In de nacht naar zondag breidt dit gebied van buien zich uit en beweegt langzaam noordoostwaarts.

Zondag: nat en kouder

Deze zone veroorzaakt ook zondag nog lange tijd natte omstandigheden. De meeste neerslag is weggelegd voor de oostelijke helft van het land. Gedurende de dag beweegt het gebied verder noordoostwaarts en verlaat dan via de Duitse grens het land. Achter de neerslagzone ontstaan echter opnieuw buien. Hierdoor is het zondag in heel het land wisselvallig, al zijn er in het westen wel minder buien dan landinwaarts.

De temperatuur komt zondag ook duidelijk lager uit. In Hoog-België liggen de maxima rond een graad of 17 en ook langs de kust is het frisser met maximaal zo’n 19 graden. In het centrum wordt het 21 tot 23 graden. Dit zijn overigens vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar: in Brussel ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond 21 graden in de laatste week van juni.

Houd zelf alle verwachtingen in de gaten met I'm Weather:

Website blog banner Im Weather

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht