Tyfoon Shanshan veroorzaakt problemen in Japan

27 augustus 2024, 11:53

Orkanen
Typhoon Shanshan bereikt Japan. Beeld: NASA Worldview.

In Japan heeft de zware tyfoon Shanshan al problemen veroorzaakt. De tyfoon is momenteel op weg naar het zuiden van het land en zorgt al voor hevige regen. Door de zware neerslag werd op verschillende plekken het treinverkeer verstoord en werden vluchten geannuleerd.

De hogesnelheidslijn tussen de centraal gelegen steden Hamamatsu en Toyohashi werd tijdelijk stilgelegd, maar het treinverkeer kon rond 09.15 uur (lokale tijd) weer worden hervat. Op andere trajecten was er sprake van vertragingen. Japan Airlines meldde dat er meer dan honderd binnenlandse vluchten worden geannuleerd op dinsdag en woensdag.

Regen in Jap. Foto: ANP / EPA / Kimmasa Mayama
Regen in Jap. Foto: ANP / EPA / Kimmasa Mayama

De tyfoon beweegt zich momenteel richting het noordwesten, maar de exacte route is lastig te voorspellen. De Japanse weerdienst JMA waarschuwt dat Shanshan mogelijk donderdag aan land komt bij het zuidwestelijke eiland Kyushu. Na vrijdag verandert de tyfoon geleidelijk van koers naar het noordoosten.

Eerder deze maand kreeg Japan nog te maken met tyfoon Ampil. Dagen daarvoor had tropische storm Maria al voor stortregens gezorgd in het noorden van het land.

ANP

ANP