Extreme hitte tijdens Olympische Spelen in Parijs

30 juli 2024, 16:10

Hitte
Zinderende hitte tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Foto: ANP / PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Het is deze dinsdag zeer heet bij de Olympische Spelen in Parijs. Bij het olympisch tennistoernooi is het hitteprotocol in werking getreden. De temperatuur komt dinsdagmiddag boven de 35 graden Celsius uit. Bovendien is het nagenoeg windstil op de tennisbanen van Roland Garros.

Deelnemers aan het enkelspel mogen volgens het protocol voorafgaand aan een eventuele derde set tien minuten de baan verlaten. In die pauze zijn ze geoorloofd te douchen, droge kleding aan te trekken en iets te eten of te drinken. Het moet minimaal 30,1 graden Celsius zijn om het protocol te gebruiken. Mocht het onverantwoord zijn om te tennissen, dan kan de organisatie besluiten om de wedstrijden stil te leggen. De Nederlandse tennissers zijn al uitgeschakeld in het enkelspel.

Toeschouwers mijden tribunes om hitte

De hoge temperaturen hebben ook invloed op het gedrag van de bezoekers. Toeschouwers bij de Olympische Spelen mijden dinsdag massaal de tribunes bij de buitensporten. Op de tribunes van het tennispark van Roland Garros is het aanzienlijk rustiger dan tijdens de eerste dagen van het tennistoernooi. Toen was het op de bijbanen vechten voor een plekje, nu zijn de tribunes halfgevuld. Zeker de plekken vol in de zon zijn veelal leeg.

Extreme hitte op de tribunes in Parijs. Foto: ANP / REMKO DE WAAL
Extreme hitte op de tribunes in Parijs. Foto: ANP / REMKO DE WAAL

Op de plekken op het park waar schaduw is, is het extreem druk en bij de waterpunten staan lange rijen. Ook bij de locatie van het paardrijden, het Paleis van Versailles, is het extreem warm. Na de eerste tien combinaties wisten de aanwezigen niet hoe snel ze de schaduw moesten opzoeken. Volgens aanwezigen was het op de tribunes nauwelijks uit te houden. De toeschouwers wapperden massaal met waaiers.

Vanaf woensdag minder heet, wel kans op stevig onweer

Dinsdag is verreweg de heetste dag van deze week. De zeer hoge temperaturen worden morgen verdreven door enkele regen- en onweersbuien, maar voor de buien uit kan het woensdag eerst nog 30 graden worden als de zon flink schijnt. Gedurende de dag stijgt de buienkans en er moet toch echt wel rekening worden gehouden met enkele pittige exemplaren. Daarbij is kans op onweer, hagel, zware windstoten en veel regen in een korte tijd. Er geldt woensdag voor Parijs en omgeving een code oranje voor zware onweersbuien.

Ook donderdag kunnen er aanvankelijk nog enkele buien vallen. In de loop van donderdag wordt het droog en de rest van de week valt slechts lokaal een bui. Het blijft warm met maxima van 25 tot 29 graden.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista